Tagliata med oxfilé, gruyèrekräm och semitorkade tomater
24 nov, 2023
AvCatarina König
Tagliata med sin tunt skurna oxfilé, semitorkade tomater och oemotståndliga gruyèrekräm är en rätt som passar på alla festmiddagar!
Annons
Tagliata med oxfilé, gruyèrekräm och semitorkade tomater
Klassisk italiensk rätt med tunt skivat kött och tomater. Här med en otrolig gruyèrekräm.
Annons
4 portioner
Du behöver:
800 g oxfilé, hel bit
2 msk smör
1 msk rapsolja
80 g rucola
12 cocktailtomater i olika färger
Salt
Nymald svartpeppar
Gruyèrekräm:
½ dl vispgrädde
½ dl gruyèreost
1 äggula
2–3 droppar citronsaft
1 ½-2 dl rapsolja
Salt
Till servering:
50 g rostade pinjenötter (rosta i en torr stekpanna tills gyllene på medelhög värme)
Hyvlad gruyèreost
Olivolja
Gör så här:
- Semitorkade tomater: Sätt ugnen på 90°, varmluft. Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform.
- Ringla över lite olja, salta och peppra och tillaga mitt i ugnen i 1–1 ½ timme. Ta sedan ut och låt svalna.
- Gruyèrekräm: Smält samman vispgrädde och riven gruyère i en liten kastrull på medelhög värme tills allt smält samman. Rör hela tiden och ställ sedan åt sidan för att svalna.
- Vispa ihop den rumsvarma ostgrädden med äggulan och lite citronsaft i en mixerskål. Sätt ned stavmixern och tillsätt oljan droppvis tills du får en tjock och fin kräm, då räcker det med olja.
- Mixa ostkrämen helt slät med stavmixer. Smaka av med salt och låt stå i kylskåpet till servering.
- Köttet: Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet runt om.
- Hetta upp en stekpanna med smör och lite olja och bryn köttbiten runt om tills den får fin yta. Lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen. Låt gå tills innertemperaturen är 53 grader.
- Ta ut köttbiten, lyft bort den från formen och låt vila i 4–5 minuter innan den skärs upp i skivor.
- Till servering: Fördela rucola på tallrikar, lägg de semitorkade tomaterna längs kanten. Ringla lite olja över.
- Skiva upp köttet och lägg på rucolan. Klicka ut gruyèrekrämen med en sked eller använd spritspåse och hyvla sedan på gruyère. Toppa med rostade pinjenötter, lite flingsalt och svartpeppar.
- Tips! Droppa gärna lite citron över tagliatan.
Foto: Catarina König
Annons