Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Godaste smörgåstårtan – med skinka, salami och pepparrotskräm

16 maj, 2024
AvNami Kawakita
Godaste smörgåstårtan – med skinka, salami och pepparrotskräm
Smörgåstårta är oftast förknippat med fest och kalas så här kommer en extra festlig variant av Louise Johansson, kock och Sveriges mästerkock 2011. Passar perfekt till studentfirandet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangriaBrand logo
Dryckesbitar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangria

Godaste smörgåstårtan

Smörgåstårta är ändå den perfekta kalasrätten - fylld med alla favoritpålägg och perfekt att preppa dagen innan. Här kommer den med ett lagar len pastejkräm, ett lager Basturökt skink- & pepparrotskräm samt toppat med Basturökt skinka, Lindösalami och massor krispiga grönsaker. Borde vi inte äta smörgåstårta oftare?

Annons

6-8 portioner

Tillagningstid: 45 minuter

Du behöver:

12 landgångsbröd

Leverpastejsfyllning:

2 förpackningar Lönneberga Bredbar Leverpastej Original (á 200 g)
2 dl vispgrädde
2 dl finhackad smörgåsgurka

Skink- & pepparrotskräm:

1 förpackning Lönneberga Basturökt Skinka (á 105 g)
400 g färskost
4 dl majonnäs
1 tsk salt
1 1⁄2 dl nyriven pepparrot
1 dl hackad gräslök

Dekoration:

1 förpackning Lönneberga Lindösalami Peppar (á 90 g)
1 förpackning Lönneberga Basturökt skinka (á 105 g)
1 rosésallad, plockade blad
1 kruka röd oxalis (alt. mangoldblad eller harsyra)
2 tomater, skivade
2 fikon, klyftade
1 knippe rädisor, sköljda

Gör så här:

  1. Leverpastejsfyllning: rör leverpastejen mjuk och blanda med grädden och smörgåsgurkan.
  2. Skink- & pepparrotskräm: blanda färskost, majonnäs, salt och pepparrot till en kräm. Spara hälften av krämen till garnering. Strimla och hacka skinkan fint. Blanda resterande kräm med skinka och gräslök.
  3. Montering: skär bort brödkanterna och lägg bröden bredvid varandra i fyra högar. Skär bort hörnen så det blir en rund form. Bred ut 1 msk leverpastejsfyllning på ett stort fat och lägg på första brödlagret (3 skivor) så pastejen ”limmar fast” brödet på fatet. Bred på hälften av leverpastejsfyllningen. Lägg nästa lager bröd, gärna ”tvärs” över det andra lagret för en stabil tårta. Bred på skinkfyllningen. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred på resterande leverpastejsfyllning. Lägg ett avslutande lager bröd och täck hela smörgåstårtan med pepparrotskrämen.
  4. Dekorering: Dekorera tårtan med rosésallad på sidorna. Lägg tomat, salami och skinka snyggt ovanpå tårtan. Toppa med fikon, rädisor och oxalis.
Smörgåstårta med rökt skinka, salami och pepparrotskräm

Recept: Louise Johansson för Lönneberga 2024

Annons