Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gomadressing med sesam, chili och vitlök

14 apr, 2023
AvLine Holt Nielsen
Recept på gomadressing med sesam, chili och vitlök
Betina Hastoft
En bra dressing gör allting godare – särskilt denna gomadressing med sesam, vitlök och chili efter tycke och smak!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxiga nudlar på fyra minuterBrand logo
Lyxiga nudlar på fyra minuter

Gomadressing med sesam, chili och vitlök

Den populära dressingen är baserad på rostade sesamfrön och passar till grillspett eller en sallad. Uteslut eventuellt chilin för en barnvänligare version.

Allt går att dippa i gomadressing med sesam, chili och vitlök
Betina Hastoft

3 dl

Annons

Du behöver:

150 g sesamfrön
2 vitlöksklyftor
¼ färsk röd chili
2 msk soja
2 msk flytande honung
5 msk smakneutral olja
1 obesprutad citron
5 msk vatten
1 krm salt

Gör så här:

  1. Rosta sesamfrön i torr panna i cirka 5 minuter, tills de börjar poppa lätt utan att bli svarta. Skala och hacka vitlök grovt. Skölj och halvera chilin, släng fröna och skär resten i mindre bitar.
  2. Mixa sesamfrön i en mixer eller minihackare i några minuter. Först blir det fint mjöl och sedan blir det till en slät pasta. Tillsätt vitlök, chili, sojasås, honung och olja och mixa tills konsistensen är slät och krämig. Häll dressingen i en liten skål.
  3. Pressa citronen och häll ner vatten och citronsaft i skålen, lite i taget, under omrörning tills dressingen är tjock men inte för fast. Krydda med salt och eventuellt lite rivet citronskal.

Foto: Betina Hastoft

Annons