Grava din egen lax i sex enkla steg
Gravad lax med dill och fänkål
Len gravlax på en macka med krispig friterad grönkål och smakrik gravlaxsås – lyx på ett fat! Tänk på att försöka köpa en lax som är så jämntjock som möjligt för att gravningen ska bli jämn.
8 portioner
Du behöver:
750 g färsk laxfilé
2 msk grovt salt
2 msk socker
½ tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 ½ msk torkad dill
1 kruka färsk dill
Gravlaxsås:
1 dl olivolja
2 msk sherryvinäger
1 msk dijonsenap
2 msk farinsocker
1 kruka färsk dill
Salt och peppar
Servering:
50 g färsk grönkål
1 msk olivolja, till stekning
8 skivor surdegsbröd
1 ask vattenkrasse
Steg 1
Frys in laxfilén i minst 1 dygn i -20°. Tina sedan långsamt i kylen. Ta försiktigt bort småben och torka med hushållspapper.
Steg 2
Mortla salt, socker, peppar, koriander och fänkål, och blanda sedan med torkad dill.
Steg 3
Lägg laxfilén på ett fat med skinnsidan nedåt och strö kryddblandningen ovanpå.
Steg 4
Skölj och grovhacka den färska dillen och strö över laxfilén.
Steg 5
Slå in laxfilén i plastfolie och lägg i kylen i 48 timmar.
Steg 6
Gravlaxsås: Vispa samman olja, vinäger, senap och farinsocker. Skölj och finhacka dillen och rör ner den. Smaka av med salt och peppar. Servering: Skölj och finhacka grönkålen, och stek den krispig i olja på hög värme. Bred smör på brödet och lägg på tunna skivor lax. Toppa med grönkål, gravlaxsås och vattenkrasse.
Foto: Betina Hastoft