Grekiskt påskbröd med färgat ägg
22 mar, 2025
Ett grekiskt påskbröd bjuder på både färg och smak på buffébordet. Det är saffran som ger brödet dess gyllene färg!
Annons
Grekiskt påskbröd med färgat ägg
Lite saffran ger brödet vacker gul färg och ihop med det rödbetsfärgade ägget lyser brödet på påskbordet.
Annons
1 bröd
Tid: 30 minuter + tid för jäsning och gräddning
Du behöver:
2 dl lättfil
1 kuvert saffran
50 g jäst
1 dl grekisk yoghurt, 10%
4 ägg
2 msk strösocker
1 tsk krossade anisfrön
1 tsk salt
600 g (10 dl) vetemjöl
75 g smör
1 ägg till pensling
Garnering:
3 msk sesamfrön
Gör så här:
- Värm fil och saffran i en kastrull så det blir ljummet. Låt saffranet dra lite i filen och färga den gul. Lös upp jästen i blandningen och häll sedan degspadet i en skål.
- Tillsätt yoghurt, ägg, socker, anis och salt. Blanda ner hälften av vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen i ca 10 minuter, gärna med degblandare. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme i rumsvärme.
- Arbeta ihop smöret och resten av vetemjölet i en annan skål. Blanda ner det i degen, lite i taget. Arbeta igenom degen ordentligt och låt sedan jäsa övertäckt i rumsvärme ca 1 timme.
- Koka under tiden de rödbetsfärgade äggen, se recept. Låt dem svalna.
- Häll upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut den till en lång korv och forma till en 8. Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt. Lägg ett färgat ägg i varje ände av brödet. Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrön över. Låt brödet vila ca 15 minuter. Värm ugnen till 180°.
- Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 minuter, tills det är gyllene och genomgräddat. Servera ljummet och nybakat.
Rödbetsfärgade ägg
Med rödbetssaft blir äggen vackert rosalila. I det grekiska brödet fungerar äggen mest som dekoration och kan plockas bort när brödet ska skäras upp. Färgade ägg är också trevliga att överraska med till frukost!
Gör så här:
- Koka 2 ägg i 6 minuter i 1 dl rödbetssaft blandat med 1 dl vatten.
- Häll av vattnet och låt svalna.
Foto: Columbus Leth
Annons