Pizzafest i trädgården – 3 pizzor att lägga på grillen
Tips för pizzabaket
- Med en grill med lock eller vedeldad uteugn kan du baka fantastiska pizzor med knaprig botten och härlig fyllning. Pizzorna ska helst grillas på minst 220°.
- I en ugn lägger du pizzan direkt på underlaget, på en grill är det bäst att använda en pizzasten eller -plåt för att få en riktigt krispig botten. Förvärm plåtarna på grillen i minst 10 minuter.
- Förbered pizzorna på en plåt eller skärbräda inför grillningen, med rejält med mjöl under så blir det enklare att föra över pizzorna till plåt eller i ugn. Använd gärna pizzaspade om du har.
- För att få krispig pizza är det viktigt att inte ha för mycket vätska i toppingen som ligger på pizzan när den bakas, så krama ur tomaterna, fräs svamparna i förväg och välj exempelvis mozzarella av komjölk som inte innehåller lika mycket vätska som buffelmozzarella.
- Bygg pizzan enligt principen tomatsås eller vit sås (ricotta, crème fraiche osv), sedan ost och efter det topping. Glöm inte heller att den mesta toppingen kan du lägga på efteråt: oliver, rucola, parmaskinka och så vidare. Tänk också på att använda riktigt bra råvaror på pizzan, i allt från mjölet till degen till toppingen och osten.
Grundreceptpizzadeg
Med surdeg blir pizzabottnarna extra goda.
4 pizzadegar
Du behöver:
80 g surdegsgrund, egen eller färdigköpt
3 dl vatten
500 g vetemjöl med hög proteinhalt (t ex Tipo 00), ca 4 ¼ dl
15 g salt olivolja, till förvaring
Gör så här:
- Dagen före: Blanda ut surdegen med fingervarmt vatten, häll i 10% av mjölet och rör till en smet. I med salt och resten av mjölet. Knåda degen i ca 10 minuter. Vänd sedan upp på lätt mjölat bakbord, forma till klibbig boll och lägg ner i bakbunke som smorts med olivolja. Låt jäsa i rumsvärme under bakduk i 2 timmar. Ställ in i kylen för kalljäsning över natten.
- Pizzagräddningsdagen: 3 timmar före gräddning, häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar, forma försiktigt till bollar. Låt jäsa i 2–3 timmar och baka sedan ut bullarna till pizzor. Spara lite extra deg i kanterna och kavla riktigt tunt i mitten för en typisk napolitansk variant.
Klassisk margherita
Klassiker som inte behöver mer ingredienser, bara du använder tomater och mozzarella av bästa kvalitet.
4 portioner
Du behöver:
2 burkar hel tomat
1 krm salt
1 sats pizzadeg (se recept ovan)
2 st mozzarella, skivade
¼ kruka basilikablad
Örtolja:
1 riven vitlöksklyfta
½ dl olivolja
¼ kruka färsk oregano
¼ kruka basilika
½ krm salt
½ krm svartpeppar
Gör så här:
- Ta upp varje tomat och krama lätt ur vätskan (spara till annat) så bara tomatköttet återstår, mosa tomatköttet och rör ihop det med salt. Lägg tomatsåsen på den utkavlade pizzadegen och toppa med mozzarellan.
- Grädda i vedugnen 1–1 1/2 minut, ta ut ochgarnera med basilikablad. Mixa ihop ingredienserna till örtoljan. Avsluta med att pensla kanterna med örtoljan.
Mortadella, burrata e pistacchio
Len mortadella och salta pistaschnötter är en suverän kombo på pizzan.
4 portioner
Du behöver:
500 g riven mozzarella
4 portioner pizzadeg (se recept ovan)
2 hg skivad mortadella
4 burrata
2 dl hackade pistaschnötter
Örtolja:
1 riven vitlöksklyfta
½ dl olivolja
¼ kruka färsk oregano
¼ kruka basilika
½ krm salt
½ krm svartpeppar
Gör så här:
- Lägg osten på den formade pizzadegen och grädda 1–1 1/2 minut i vedugn.
- Montera pizzan med mortadella, burrata och pistaschnötterna. Mixa ihop ingredienserna till örtoljan. Pensla kanterna samt droppa örtoljan över pizzan.
Efterrättspizza med pistaschcrème och björnbär
Testa att göra dessert av pizza!
4 portioner
Du behöver:
2 portioner pizzadeg, delade till fyra bitar
100 g pistaschcrème
400 g vaniljglass
1 ½ dl färska björnbär
½ dl hackade pistaschnötter
Gör så här:
- Baka ut pizzadegarna och grädda av i vedugnen utantopping 1–1 ½ minut. Låt svalna något, bred på pistaschcrème, lägg på en kula vaniljglass och toppa med färska bär och nötter.
Recept: Elin Lannsjö Foto: Patrik Roos