Grillad aubergine med misomajonnäs
07 jul, 2023
AvLouisa Lorang
Att grilla aubergine kräver lite tålamod, vilket det kommer vara värt. De mjuka, krämiga auberginerna serveras med en helt gudomlig misomajonnäs.
Annons
Grillad aubergine med misomajonnäs
När auberginerna får tillräckligt med tid på grillen blir de mjuka och krämiga inuti. Servera t ex som en del av en buffé.
4 portioner
Annons
Du behöver:
2 stora auberginer
2 msk olivolja
Salt
Gomashio:
1 dl sesamfrön
1 msk flingsalt
Misomajonnäs:
2 msk mörk misopasta
1 tsk flytande honung
1 msk soja
1/2 tsk sesamolja
1 dl majonnäs
Servering:
2 nävar färsk mynta
1 färsk grön chili
1 lime
Gör så här:
- Dela auberginerna på hälften och skär rutmönster i halvorna med en vass kniv. Droppa lite olivolja över och krydda med salt. Tillaga dem på grillen eller i en grillpanna i ca 30 minuter tills de är helt mjuka och krämiga.
- Gomashio: Rosta sesamfrön i en torr stekpanna i 2–3 minuter, eller tills de hoppar i pannan och blir gyllene. Ta av från värmen, låt svalna lite och krossa dem i en mortel. Blanda dem med salt i en skål.
- Misomajonnäs: Rör ihop miso med honung, soja, sesamolja och majonnäs i en skål. Smaka av.
- Servering: Grovhacka myntan, finhacka chilin och skär limen i små klyftor. Lägg upp de varma auberginerna på en tallrik, bred på misomajonnäs och toppa med mynta, chili och gomashio. Servera genast med limeklyftor.
Foto: Columbus Leth
Annons