Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grön ärtsoppa med gräslök och krutonger

12 apr, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på grön ärtsoppa med gräslök och krutonger
Stine Christiansen
God, grön ärtsoppa som får en härlig smak av sommar tack vare gräslöken. Extra mättande blir den med krispiga krutonger.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #2 - Spaghetti med rödbetspesto & chèvreBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #2 - Spaghetti med rödbetspesto & chèvre

Grön ärtsoppa med gräslök och krutonger

Härligt lätt soppa med krispigt goda krutonger på toppen.

Bjud på grön ärtsoppa med gräslök och krutonger
Stine Christiansen
Annons

4 portioner

Du behöver:

1 gul lök
1 purjolök
200 g potatis
1 msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
1 liter hönsbuljong
300 g gröna ärter, ev färska
50 g färsk spenat
1 ½ dl lätt crème fraiche
Salt och nymald peppar

Krutonger:

200 g ciabatta eller surdegsbröd
2 msk olivolja
½ tsk salt

Topping:

½ kruka gräslök

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Skölj purjo­löken noga, ansa och skiva den tunt. Skala och tärna potatisen. Stek lök, purjolök och potatis i olja och smör i en gryta ca 5 minuter tills det börjar mjukna. Tillsätt buljong, koka upp och låt småkoka ca 10 minuter. Tillsätt ärter och spenat och koka 5 minuter till. Tillsätt crème fraiche och mixa med stavmixer till en slät soppa. Värm upp igen, smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 180°. Tärna brödet och vänd tärningarna i olja. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och salt. Rosta krutongerna i ugnen ca 10 minuter tills de är spröda och gyllene. Vänd dem några gånger under tiden. Toppa soppan med krutonger och klippt gräslök.

Foto: Stine Christiansen

Annons