Grön soppa med gurka och avokado
10 personer (buffé)
Du behöver:
3 gurkor
2 avokador
5 dl färdig, kall hönsbuljong
3–4 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1 citron, saften
salt
nymalen svartpeppar
Till servering:
5 skivor lantbröd
olivolja
75 g laxrom eller annan rom
10 kvistar slätbladig persilja eller körvel
Gör så här:
Skär gurkan i grova bitar. Skala och kärna ur avokadon, lägg fruktköttet och gurkbitarna i en mixer och kör till en jämn massa. Tillsätt buljong och crème fraiche tills du får den konsistens du önskar. Smaka av med vinäger, citronsaft, salt och peppar. Håll kallt fram till servering.
Skär brödet i avlånga bitar, ringla över olivolja och stek dem gyllene i ugn eller stekpanna. Strö över flingsalt. Fördela soppan i 10 små glas eller muggar. Lägg på en brödbit och toppa soppan med rom, örter och lite svartpeppar.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft