Pepparkaksdeg grundrecept
06 okt, 2023
AvCamilla Pérez
400 pepparkakor kan låta mycket men tänk på att de ska räcka hela julen och dessutom blir man snäll! Här är vårt bästa recept på pepparkaksdeg (som såklart går att halvera!).
Annons
Pepparkakor grundrecept
Knapriga, tunna och hembakade. Det går bra att halvera receptet, eller dela det i fyra.
400 stycken
Du behöver:
3 dl ljus sirap
3 dl strösocker
3 tsk malda nejlikor
3 tsk mald kanel
3 tsk mald ingefära
300 g smör
1 ½ msk bikarbonat
2 ägg
Ca 16 dl vetemjöl
Gör så här:
- Koka upp sirap, socker och kryddor i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner smöret. Tillsätt bikarbonat när smeten är något avsvalnad, sedan äggen. Rör ner mjöl tills degen känns lättarbetad och varken är för blöt eller för torr. Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen, ca 2 mm, på bakplåtspapper, ev med lite mjöl under degen, och stansa ut kakor med pepparkaksformar. Tänk på att de sväller lite först i ugnen så lämna några millimeter mellan varje kaka.
- Grädda en plåt i taget i några minuter mitt i ugnen tills de har fin färg.
Fin kristyr
Dekorera pepparkakorna med mönster, namn, ord eller bara enkla men effektfulla prickar.
Du behöver:
1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättiksprit
Plastpåse
Sax
Gör så här:
- Vispa ihop ingredienserna och lägg smeten i en plastpåse eller spritspåse. Börja med att klippa ett så litet hål som möjligt och gör det större ifall det behövs när du har provspritsat.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Annons