Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gyoza med ponzu och gurksallad

14 apr, 2023
AvLinn Grubbström
AvLouisa Lorang
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på gyoza med ponzu och gurksallad
Gyoza är japanska dumplings – dippa gärna i ponzu och servera med en sesamsmakande gurksallad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du krämiga snabbnudlarBrand logo
Så gör du krämiga snabbnudlar

Gyoza med ponzu och gurksallad

Funkar alldeles utmärkt som förrätt eller tillbehör!

Gyoza med ponzu och gurksallad passar utmärkt som förrätt eller tillbehör

4 portioner

Annons

Du behöver:

20 gyozapapper, från frysen
3 salladslökar
¼ spetskål
250 g fläskfärs
4 cm färsk ingefära
2 tsk sesamolja
2 tsk strösocker
2 msk japansk soja
Salt
Olja, till stekning

Gurksallad:

1 gurka
1 färsk röd chili
1 näve färsk koriander
1 msk rostade sesamfrön
½ dl ponzu
2 tsk rostad sesamolja

Till servering:

Ponzu
Japansk soja

Gör så här:

  1. Gurksallad: Skölj gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnhuset med en sked. Skär gurkan i tunna skivor.
  2. Skölj chilin och hacka den fint. Skölj och hacka koriandern grovt. Rosta sesamfröna i en torr panna, tills de doftar.
  3. Vänd ihop sesamfrön, koriander, chili och gurka med ponzu och sesamolja i en skål. Ställ kallt fram till servering.
  4. Tina gyozapapprena, gärna i kylskåpet. Skölj och hacka salladslök och spetskål fint och blanda med fläskfärsen i en skål. Skala och riv ingefäran, tills du har ca 2 cm. Rör ner ingefäran i färsblandningen.
  5. Tillsätt sesamolja, socker, soja och lite salt och blanda till en slät röra. Fördela ca 1 ½ tsk färs mitt på ett stycke gyozapapper. Doppa fingret i kallt vatten och fukta den yttersta centimetern av pappret.
  6. Stäng gyozan som en halvcirkel och tryck ihop pappret från båda riktningarna. Gör likadant med resterande gyozapapper och färs.
  7. Stek gyozaknytena på en sida i lite olja i en stekpanna i 3–4 minuter, tills de tar färg. Se till att värmen inte är för hög. Häll ner ca 1 dl kokande vatten i stekpannan och lägg på ett lock. Ångkoka 3minuter.
  8. Servera gyoza med gurksallad, ponzu och soja.

Foto: Columbus Leth, Lene Samsø, Stine Christiansen, Betina Hastoft

Annons