Gyoza med ponzu och gurksallad
14 apr, 2023
AvLinn Grubbström
AvLouisa Lorang
AvGitte Heidi Rasmussen
Gyoza är japanska dumplings – dippa gärna i ponzu och servera med en sesamsmakande gurksallad.
Annons
Gyoza med ponzu och gurksallad
Funkar alldeles utmärkt som förrätt eller tillbehör!
4 portioner
Annons
Du behöver:
20 gyozapapper, från frysen
3 salladslökar
¼ spetskål
250 g fläskfärs
4 cm färsk ingefära
2 tsk sesamolja
2 tsk strösocker
2 msk japansk soja
Salt
Olja, till stekning
Gurksallad:
1 gurka
1 färsk röd chili
1 näve färsk koriander
1 msk rostade sesamfrön
½ dl ponzu
2 tsk rostad sesamolja
Till servering:
Ponzu
Japansk soja
Gör så här:
- Gurksallad: Skölj gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnhuset med en sked. Skär gurkan i tunna skivor.
- Skölj chilin och hacka den fint. Skölj och hacka koriandern grovt. Rosta sesamfröna i en torr panna, tills de doftar.
- Vänd ihop sesamfrön, koriander, chili och gurka med ponzu och sesamolja i en skål. Ställ kallt fram till servering.
- Tina gyozapapprena, gärna i kylskåpet. Skölj och hacka salladslök och spetskål fint och blanda med fläskfärsen i en skål. Skala och riv ingefäran, tills du har ca 2 cm. Rör ner ingefäran i färsblandningen.
- Tillsätt sesamolja, socker, soja och lite salt och blanda till en slät röra. Fördela ca 1 ½ tsk färs mitt på ett stycke gyozapapper. Doppa fingret i kallt vatten och fukta den yttersta centimetern av pappret.
- Stäng gyozan som en halvcirkel och tryck ihop pappret från båda riktningarna. Gör likadant med resterande gyozapapper och färs.
- Stek gyozaknytena på en sida i lite olja i en stekpanna i 3–4 minuter, tills de tar färg. Se till att värmen inte är för hög. Häll ner ca 1 dl kokande vatten i stekpannan och lägg på ett lock. Ångkoka 3minuter.
- Servera gyoza med gurksallad, ponzu och soja.
Foto: Columbus Leth, Lene Samsø, Stine Christiansen, Betina Hastoft
Annons