Hållbar, billig och god mat med Siri Barje och Fairtrade
Vi är mitt uppe i årets fattigaste månad och sällan räknar vi dagarna till lön så noga som vi gör i januari. Även om vi vill hålla ner kostnaderna så vill många av oss fortsätta göra hållbara val i mataffären. För att göra det lättare har Fairtrade tillsammans med kocken Siri Barje tagit fram fem plånboksvänliga, goda och hållbara recept med schyssta råvaror.
Vad är Fairtrade?
Fairtrade är en certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Du kan hitta märkningen på kläder gjorda av Fairtrade-certifierad bomull, bananer eller en chokladkaka.
I första hand är det råvaror från jordbruk i länder med utbredd fattigdom som Fairtrade-märks. Majoriteten av de Fairtrade-märkta varorna är livsmedelsprodukter som till exempel kaffe, godis och vin. Men även varor som bollar, rosor och bomull kan vara Fairtrade-märkta. I dagsläget finns det omkring 3 200 Fairtrade-märkta produkter på den svenska marknaden och internationellt finns det 35 000.
– Lika viktigt som det är för mig att handla mat som är ekologisk och i säsong, är det att handla etiskt. Jag anser att vi aldrig får glömma bort hur många människor och familjer som ligger bakom all den mat vi äter. Men det kan vara snårigt att hitta rätt bland produkter ibland, och det hjälper Fairtrade till med, säger Siri Barje.
Hållbara val
Med skenande matpriser, höga elräkningar och rekordhög inflation så är årets januari extra tuff – vilket gör att vi är många som letar billiga matvaror. Människorna som odlar exempelvis kaffe, bananer och kakao har även de drabbats av ökade utgifter till följd av inflation och klimatförändringar, vilket riskerar att förvärra en redan svår situation. Därför är det viktigt att välja mat, i den mån man kan, som producerats med respekt för mänskliga rättigheter och miljö.
– Vi vill visa att det inte handlar om ”allt eller inget”. Bara genom att byta ut en vara till Fairtrade bidrar man till att göra stor skillnad för de människor som odlar vår mat – utan att det påverkar den egna plånboken särskilt mycket, säger Jon Goland, tillförordnad verksamhetschef på Fairtrade Sverige.
Alla fem recept som Siri Barje tagit fram innehåller minst en Fairtrade-märkt ingrediens. Med recepten vill Siri Barje och Fairtrade inspirera till matlagning som är hållbar – både för den egna ekonomin, för odlarnas och för miljön. Genom att laga mycket vegetariskt och använda grönsaker i säsong går det att hålla matkostnaderna nere och samtidigt som man handlar både miljövänligt och etiskt.
– Fattigdomsbekämpning, jämställdhet, rätt arbetsvillkor samt att motverka barnarbete är bara några av de viktiga sakerna som Fairtrade jobbar för. Jag är enormt stolt att samarbeta med dem, säger Siri Barje.
Vi har fått ta del av två av Siri Barjes recept och resterande kommer att publiceras på @siribarje på Instagram och på Fairtrades egen hemsida under januari.
Schysst bönchili med kakao*, chipotle och koriander
Du behöver:
1 chipotle
1 dl kokhett vatten
½ gul chili, skivad
390 g krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk olivolja
2 gula lökar, hackade
2 selleristjälkar, hackade
1 msk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 msk torkad oregano
3 stora vitlöksklyftor, hackade
1 tetra svarta bönor, sköljda
1 tetra kikärter, sköljda
1 msk Fairtrade-märkt kakao*
1 grönsaksbuljongtärning
1 lime, skal och saft
Salt
Till servering:
Nachochips
Färsk koriander
Gräddfil
Gör så här:
- Blötlägg chipotle i kokhett vatten i minst 20 min. Skär av stjälken och hacka grovt.
- Mixa sedan chipotlen med gul chili, krossade tomater, salt och socker tills det blir slätt. Stek lök och selleri gyllene i oljan, häll på vitlöken och stek i två minuter.
- Tillsätt kryddor, bönor och kikärter, rör om ordentligt och stek i ca tre minuter till. Salta och tillsätt kakao och rör runt. Häll på den mixade chili-tomatsåsen samt buljongtärning. Låt koka i minst en timme, rör om då och då.
- Tillsätt skal och saft från en lime innan servering och rör runt. Ät med nachos, färsk koriander och gräddfil.
*Kakao är en riskråvara. Det innebär att produktionen är förknippad med risk för negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljö. I Västafrika, där den största delen av världens kakao kommer ifrån, lever många odlare i extrem fattigdom, vilket ökar risken för både barnarbete och skogsskövling. I dag arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år med kakao i Elfenbenskusten och Ghana. Fairtrade är en internationell tredjepartscertifiering som bland annat innebär att odlarna får bättre betalt och att barnarbete och skogsskövling är förbjudet.
Siri Barjes krabbelurer
Krabbelurer är som en blandning mellan sockerkaka och pannkakor, vilket funkar utmärkt som frukost, mellanmål, dessert eller fika – till en lagom peng!
Du behöver:
2 Fairtrade-märkta bananer
2 ägg
1 dl havremjölk
1 dl socker
5 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör till stekning
Till servering:
Kanel
Strösocker
Smör
Gör så här:
- Mosa bananerna ordentligt. Vispa äggen och sockret fluffigt, tillsätt havremjölk. Vänd ned mjöl och bakpulver.
- Vänd ned banan och en nypa salt. Rör ihop kanel och socker på ett fat.
- Stek plättarna fluffiga i smör och när de är klara vänd i kanel och socker. Servera dem med en klick smör.
Fem tips på hur kan du laga billigt med ändå handla schysst
1. Ta hand om matsvinnet
Låt potatismos bli potatisplättar, gör stekt ris av gårdagens risrester och fattiga riddare av bröd som blivit lite gammalt och torrt.
2. Använd baljväxter
Kikärtor, bönor och linser är billig mat. Särskilt om du blötlägger och kokar själv. Går perfekt att frysa in i portionsförpackningar.
3. Håll utkik efter varor med kort bäst-före-datum
De brukar finnas till nedsatt pris och går ofta bra att frysa in.
4. Laga storkok
Om du ser till att ha mat hemma kan du ta med lunchlådor och du slipper panikhandla dyrare färdigmat.
13 Recept på matlådor du kommer älska>>
5. Koka soppa
Perfekt mat när det är kallt och ett bra sätt att ta vara på grönsaker eller rotfrukter som ser lite ledsna ut.
6 snabba, billiga och vegetariska soppor>>
Läs mer om märkningen, kriterier och kontroll på www.fairtrade.se
Foto: Martin Henningsson