Hallontårta med citronkräm
26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
Tänk att en simpel sockerkaksbotten blir en vacker hallontårta med citronkräm!
Annons
Hallontårta med citronkräm
En enkel sockerkaksbotten blir en lyxig tårta med len färskostskräm och hallongelé.
6 portioner
Annons
Du behöver:
1 vaniljstång
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 dl mjölk, 3%
30 g smör + lite till formen
Färskostskräm:
3 gelatinblad
1 citron
150 g naturell färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 crème fraiche
Hallongelé:
6 gelatinblad
3 dl koncentrerad hallonsaft
125 g färska hallon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° varmluft. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, ägg och socker ljust och luftigt med elvisp i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och vänd ner det i äggblandningen.
- Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret smälter. Låt svalna och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord springform, ca 25 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna helt på galler.
- Färskostskräm: Låt gelatinet ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa saften. Värm citronsaften i en kastrull. Krama ur gelatinet och låt det smälta i citronsaften.
- Vispa citronskalet tillsammans med färskost och socker med elvisp i en bunke. Vispa ner grädde och crème fraiche. Sikta ner citronsaften med gelatinet och vispa till en jämn konsistens. Häll färskostskrämen i formen och låt stå i kylen i ca 3 timmar.
- Hallongelé: Låt gelatinet ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Värm 1 dl hallonsaft i en kastrull. Krama ur gelatinet och låt det smälta i saften. Häll ner resterande saft och låt svalna i ca 10 minuter tills det har stelnat lite. Skölj och torka hallonen. Häll försiktigt hallongelén över kakan, fördela hallonen över och låt stå i kylen i ca 1 timme, tills hallongelén har stelnat. Servera kakan kall.
Foto: Rikke Westesen
Annons