Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Hallontårta med citronkräm

26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
Recept på hallontårta med citronkräm
Tänk att en simpel sockerkaksbotten blir en vacker hallontårta med citronkräm!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Hallontårta med citronkräm

En enkel sockerkaksbotten blir en lyxig tårta med len färskostskräm och hallongelé.

Imponera med en vacker hallontårta med citronkräm

6 portioner

Annons

Du behöver:

1 vaniljstång
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 dl mjölk, 3%
30 g smör + lite till formen

Färskostskräm:

3 gelatinblad
1 citron
150 g naturell färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 crème fraiche

Hallongelé:

6 gelatinblad
3 dl koncentrerad hallonsaft
125 g färska hallon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, ägg och socker ljust och luftigt med elvisp i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och vänd ner det i äggblandningen.
  2. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret smälter. Låt svalna och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord springform, ca 25 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna helt på galler.
  3. Färskostskräm: Låt gelatinet ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa saften. Värm citronsaften i en kastrull. Krama ur gelatinet och låt det smälta i citronsaften.
  4. Vispa citronskalet tillsammans med färskost och socker med elvisp i en bunke. Vispa ner grädde och crème fraiche. Sikta ner citronsaften med gelatinet och vispa till en jämn konsistens. Häll färskostskrämen i formen och låt stå i kylen i ca 3 timmar.
  5. Hallongelé: Låt gelatinet ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Värm 1 dl hallonsaft i en kastrull. Krama ur gelatinet och låt det smälta i saften. Häll ner resterande saft och låt svalna i ca 10 minuter tills det har stelnat lite. Skölj och torka hallonen. Häll försiktigt hallongelén över kakan, fördela hallonen över och låt stå i kylen i ca 1 timme, tills hallongelén har stelnat. Servera kakan kall.

Foto: Rikke Westesen

Annons