Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Hasselnöts­praliner med kolatryffel

19 mar, 2025
Recept hasselnötspraliner med kolatryffel
Lisa Björner
Våra hasselnötspraliner med seg kolatryffel och flingsalt kommer med en varning – de är beroendeframkallande! Tur att det blir många tryfflar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Hasselnöts­praliner med kolatryffel

Seg kolatryffel på en hasselnötsbotten – oemotståndligt!

Hasselnötspraliner med kolatryffel
Lisa Björner

25-30 stycken

Annons

Tid: 2,5 timme

Du behöver:

Botten:

200 g hasselnötskärnor
8 torkade dadlar, urkärnade
1 msk nutella
1 krm salt

Kolatryffel:

100 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 ½ dl vispgrädde
¾ dl sötad kondenserad mjölk
1 msk smör
Flingsalt

Gör så här:

  1. Rosta hasselnötterna i en panna på medelhög värme tills de blivit gyllene. Häll dem i en ren kökshandduk, gnugga tills skalet faller av. Lägg undan 10 hasselnötter och mixa resten av nötterna i en matberedare till ett fint pulver.
  2. Tillsätt dadlar, nutella och salt, mixa tills allt går samman. Tryck ut massan i en rektangulär form, ca 25 x 30 cm.
  3. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och kondenserad mjölk. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills chokladen smält. Blanda ner smöret och rör om.
  4. Finhacka de kvarvarande nötterna. Häll tryffeln över hasselnötsbottnen, strö över nötterna och lite flingsalt, plasta in och låt stå kallt i minst 2 timmar så att det stelnar.

Foto: Lisa Björner

Annons