Havskräftor med örtmajonnäs
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Havskräftorna är onekligen rättens stjärna men de har gott sällskap av en örtig majonnäs, grillad citron och en fräsch grönsallad.
Annons
Havskräftor med örtmajonnäs
Grillad citron, en krispig grönsallad och en örtig majonnäs blir goda tillbehör till havskräftorna.
6 portioner
Annons
Du behöver:
6 havskräftor
1 msk olivolja
Örtmajonnäs:
1 knippe färsk dill
1 knippe gräslök
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
2 dl solrosolja
Grön sallad:
1 fänkål
2 citroner
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 huvudsallad
1 knippe färsk dill
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Örtmajonnäs: Skölj och torka dill och gräslök. Mixa tillsammans med senap, salt och vinäger i en mixer eller matberedare. Häll örtblandningen i en skål och vispa i äggulorna. Vispa långsamt i oljan, lite i taget, tills konsistensen blivit tjock och krämig. Smaka av med salt och vinäger.
- Grön sallad: Rensa fänkålen och skär den i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i isvatten medan du förbereder resten av salladen. Skölj citronerna och dela dem på mitten. Grilla dem med snittsidan nedåt på grillen eller i en grillpanna tills de är gyllene och genomvarma. Pressa saften från 1 citronhalva och blanda citronsaften med honung och olja i en skål. Skölj och plocka salladen och fördela salladsbladen på ett serveringsfat. Låt fänkålsskivorna rinna av och lägg dem ovanpå salladen.
- Skölj och plocka dillen och strö den över salladen. Ringla över dressingen och krydda med salt och peppar precis innan servering.
- Halvera ev havskräftorna eller behåll dem hela. Ta bort tarmen om du halverar dem. Pensla kräftorna med olja och grilla dem på grillen eller i en het grillpanna i 2–5 minuter, beroende på om de är hela eller halva. Servera kräftorna direkt tillsammans med grön sallad, grillade citroner och örtmajonnäs.
Foto: Lene Samsø
Annons