Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Vinnaren har korats i sommeliertävlingen Lily Bollinger Award

12 sep, 2023
AvElin Grube
Vinnaren har korats i sommeliertävlingen Lily Bollinger Award
Tre kvinnor gjorde upp om den prestigefyllda titeln "Årets Lily" i sommeliertävlingen Lily Bollinger Award och efter ett par utmanande moment stod Ida Kilåker klar som vinnare!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #8 – Skillnaden mellan champagne, cava och proseccoBrand logo
Dryckescoachen #8 – Skillnaden mellan champagne, cava och prosecco

För den 21:a gången har den prestigefyllda sommeliertävlingen Lily Bollinger Award ägt rum, och det var en rafflande final när Sveriges bästa kvinnliga sommelier skulle koras. Vinnare blev Ida Kilåker, sommelier på Lenoteket i Lund, som nu stolt kan titulera sig ”Årets Lily”.

– Det känns helt overkligt, jag är så stolt över mig själv samtidigt som det var riktigt tuff konkurrens, säger en glad och rörd vinnare.

Varje år får kvinnliga sommelierer möjligheten att tävla i Lily Bollinger Award, en tävling som hade sin start 2002 och som sedan dess korat en rad lysande sommelierstjärnor (däribland ELLE Mat & Vin:s skribent Maya Samuelsson som kammade hem titeln 2014).

Annons

Bollinger är ett champagnehus som de flesta känner till, men få vet nog historien bakom vinhusets framgångar. Och här har definitivt Lily Bollinger, kvinnan som blev änka, ärvde företaget Bollinger och som med fast hand styrde verksamheten mot storsuccé haft en betydande roll. Idag verkar Lily Bollinger Awards för att hedra hennes minne, och för att hylla och uppmärksamma de skickliga, kvinnliga sommelierer som – globalt sätt – fortfarande verkar i en mansdominerad bransch.

Bland årets finalister fanns, förutom Ida Kilåker från Lenoteket i Lund, Lovisa Johansson från L’enoteque i Helsingborg samt Malin Vallin från Hunger & Törst i Umeå. Den första tävlingsdagen bestod av blindprovning och ett teoretisk prov, för att finalisterna under finaldagen – inför jury och publik – skulle bedömas i en rad praktiska moment. Det första var att identifiera druva och region genom att dofta och smaka på ett vin för att sedan servera två viner på ett korrekt sätt och erbjuda en meny anpassad efter en vinlista som de alla beskådade för första gången. Bland annat. Alla moment genomfördes dessutom på engelska.

Annons

Hur förbereder man sig för en sån här nervkittlande tävling där ens yrkeskunskap ska bedömas inför en jury?

– Jag har pluggat mer eller mindre varje dag och tvingat min sambo att sätta mig på prov, som att testa mig på att para mat och vin. Jag har även tittat på andra sommeliertävlingar online för att kunna ställa in mig på vilka moment som kan dyka upp i tävlingen, säger Ida Kilåker.

Hur kommer du att fortsätta utmana dig framåt?

– Jag har definitivt fått blodad tand för att fortsätta tävla, det är kul – inte minst för att jag blir mer allmänbildad inom dryckesvärlden när jag pluggar, särskilt inom sprit, sake och te som jag vanligtvis inte jobbar med eftersom jag bara jobbar med vin på Lenoteket.

Som förebild i branschen har Ida haft stjärnsommelieren Emma Ziemann, en av Sveriges skarpaste vinhjärnor – som nu själv laddar för att representera Sverige i kommande sommelier-EM och även i VM. Till vardags jobbar Emma som sommelier och källarmästare på restaurang Äng i Halland. Hon var även tävlingsledare under årets upplaga av Lily Bollinger Award.

Ida Kilåker tog hem vinsten i årets Lily Bollinger Award

I juryn satt tre namnkunniga i branschen: Mischa Billing, expert på mat och dryck och jurymedlem i tv-programmet Sveriges Mästerkock, sommelieren och vinjournalisten Andreas Grube, och inte minst juryns ordförande Tina Johansson, som själv kammade hem titeln ”Årets Lily” 2017.

Annons

Vad betyder Lily Bollinger Award för branschen i stort?

– Jättemycket! Många som jag känner som tävlar som sommelierer idag har börjat sin resa i Lily Bollinger Award. Det är också ett jättebra sätt för att knyta nya kontakter. Även om man är konkurrenter inom tävlingen så blir man också ett team. Att tävla i Lily Bollinger Award blir en skjuts i karriären, säger Tina Johansson och framhåller även att det är viktigt för att pusha jämställdheten i branschen.

– I Sverige och Norden är vi relativt jämställda i sommelierbranschen, men internationellt ser det inte ut så. Det här är ett fint sätt att inspirera och verka i framkant. Vi har väldigt många tjejer som tävlar varje år.

Dryckesbitar #3 - Grapefrukt spritz med chilisockerBrand logo
Dryckesbitar #3 - Grapefrukt spritz med chilisocker
Annons