Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Den 11 juli är det internationella mojito-dagen – så här firar vi

08 jul, 2024
AvNami Kawakita
Den 11 juli är det internationella Mojito-dagen – så här firar vi
G.MARTYSHEVA
Ni har väl markerat den 11 juli i era kalendrar? Då firar vi en av världens kanske äldsta drinkar – det är nämligen internationella mojito-dagen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Vi på ELLE mat och vin är kanske inte helt överraskande stora fans av att fira temadagar med fokus på mat och dryck. De mest välkända är ju såklart fettisdagen, våffeldagen och kanelbullensdag men visste du att drinken mojito har fått en egen dag den 11 juli? Och hur firar man den bäst då? Med en mojito, såklart!

Mojitons historia

Mojitons historia går hela vägen tillbaka till 1500-talet och är nära förknippad med den spanska upptäcktsresanden och piraten Sir Francis Drake. Enligt legenden kom en tidig version av mojiton till på Kuba när Drake och hans besättning sökte en bot för dysenteri och skörbjugg. Lokalbefolkningen bjöd dem på en medicinsk dryck gjord på aguardiente, en föregångare till rom, lime, socker och mynta. Denna dryck anses vara föregångaren till mojiton och kallades "El Draque". När romproduktionen på Kuba förbättrades ersattes aguardiente av lättare rom, utvecklades "El Draque" till den moderna mojiton.

Annons

Mojiton har en speciell plats i Kuba och den kubanska kulturen. Under den amerikanska förbudstiden på 1920-talet reste många amerikaner till Kuba för att dricka av laglig alkohol, och mojiton blev snart en favorit bland besökare. Den anknyts mest med en av Kubas mest berömda barer: La Bodeguita de Medio, där den på 40-talet blev populär bland Havannas hipsters. Författaren Ernest Hemingway besökte ofta baren, mojito var hans favoritdrink och han hjälpte till att ge drinken internationell spridning.

Klassisk Mojito

Ett klassiskt recept på den citrusdoftande cocktailen som för tankarna till Kubas soliga stränder och livfulla kultur.

Mojito serveras bäst i ett highballglas (ett högt glas).
TT/Master1305

1 drink

Annons

Du behöver:

4 cl vit rom
3 cl färsk limejuice, ungefär saften från en halv lime
2 teskedar rörsocker
6-8 färska myntablad
Sodavatten
Isbitar
Limeklyfta och myntakvist för garnering

Gör så här:

  1. Muddla myntabladen försiktigt tillsammans med sockret med hjälp av en muddler eller baksidan av en sked. Detta frigör myntans oljor och smaker utan att förstöra bladen helt.
  2. Pressa saften från en halv lime och häll i glaset. Rör om blandningen för att lösa upp sockret. Häll i vit rom i glaset och rör om igen. Fyll glaset med isbitar eller krossad is.
  3. Häll sodavatten över isen tills glaset är nästan fullt. Rör om försiktigt för att blanda allt utan att förlora för mycket av kolsyran.
  4. Garnera med en limeklyfta och en kvist färsk mynta. Servera genast!

Alkoholfritt alternativ till mojito

Köpenhamnsbaserade ISH erbjuder en prisbelönt alkoholfri mojito. Den färdigblandade cocktailen som är baserad på ISH Caribbean Spiced Spirit (alkoholfri rom), lime från Mexiko och färsk grönmynta från Marocko erbjuder en autentisk alkoholfri mojito upplevelse, och gör det enkelt att göra medvetna val i sommar. De är toppen att ha på kylning hemma och bara ta en när andan faller på. Friskt, gott och svalkande!

Våra 5 favoritvarianter på mojito:

1. Lavendel-mojito>>

2. Päron-mojito>>

3. Fläder-mojito>>

4. Äpple-mojito>>

5. Mojito-pop>>

Kyl drinken med en isglass

Omslagsfoto: TT

Annons