Janssons frestelse med panko, syrad rödlök och smetana
25 nov, 2024
AvAnna Wendt
Vad sägs om att ge klassiska Janssons en liten twist? Här med panko, syrad rödlök och smetana på toppen. Oj, så gott det blir!
Annons
Janssons frestelse med panko, syrad rödlök och smetana
Med syrad lök och smetana på toppen blir den här frestelsen något alldeles speciellt.
Annons
4 portioner
Tid: 70 minuter
Du behöver:
1 gul lök
1 msk smör till stekning
8 medelstora potatisar, mjölig sort
1 burk ansjovis, 125 g
½ tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
3 dl vispgrädde
4 msk panko ströbröd
2 msk smör
2 krm salt
2 krm svartpeppar
¾ dl smetana till servering
Syrad lök:
1 rödlök
1 dl vatten
½ dl strösocker
1/³ dl ättiksprit, 12 %
Gör så här:
- Syrad lök: Skala löken och skiva den tunt. Koka upp ingredienserna till lagen och lyft av kastrullen från plattan. Lägg i löken och låt svalna.
- Janssons frestelse: Sätt ugnen på 200º. Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk i en stekpanna i lite smör.
- Skala och skär potatisen i fina strimlor, gärna med hjälp av en mandolin. (Hyvla den först i 3 mm tjocka skivor och skär sedan i stavar.) Hacka ansjovisen grovt, spara spadet.
- Blanda potatis, lök och ansjovis. Smaka av med med salt och nymalen svartpeppar och fördela i 4 portionsformar. Fördela ansjovisspadet i formarna och häll sedan över grädde men inte högre upp än potatisen i formarna.
- Strö över panko och avsluta med ett par skivor hyvlat smör. Ställ in formarna i ugnen och grädda i ca 45 minuter. Toppa med syrad lök och en klick smetana.
Foto: Klas Sjöberg
Annons