Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Jennie Walldén släpper sin sjätte kokbok – med smaker från hela världen

01 okt, 2024
AvElin Grube
Jennie Walldén släpper sin sjätte kokbok – med smaker från hela världen
Sedan vinsten i Sveriges mästerkock 2013 har Jennie Walldén blivit en av Sveriges mest älskade matkreatörer. Nu släpper hon sin sjätte kokbok SMAK, där hon på ett lekfullt sätt kombinerar olika kök i rätter som garanterat sätter krydda på din höst.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskostBrand logo
Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskost

Jennie Walldén har verkligen gjort business av sitt stora intresse: mat. Efter succén i tv-programmet Sveriges mästerkock öppnade hon 2015 restaurang Namu i Malmö, där hon även driver cocktailbaren Gaji. Senaste året har hon även lanserat sin egen linje med asiatiska såser under varumärket Uma. Men det tar inte slut där. I somras kunde vi höra Jennie i Sommar i P1. Där berättade hon om sin resa, att som sexåring bli adopterad från Sydkorea till Sverige, och hur hennes liv knutits samman av matminnen. Ett sommarprat som rönt fina recensioner – och fantastisk lyssnarrespons, enligt Jennie.

– När jag fick frågan om att sommarprata fick jag nästan nypa mig i armen! Det har varit ärofyllt och spännande.

SMAK är Jennie Walldéns nya kokbok

I höst släpper Jennie Walldén sin sjätte kokbok, SMAK, som på ett personligt plan också sammanfattar hennes liv i smak och resor. Bland recepten finns inspiration från Korea, Italien, Sverige och Indien. Bland annat.

Annons

– Men den här kokboken ville jag ta ett nytt tag. Jag har gjort flera böcker med asiatiska rätter, nu ville jag bjuda på mer mat som jag gör hemma och som jag tror att folk är nyfikna på att testa. Och det viktigaste: det får inte vara för komplicerat, för då lagar inte folk recepten – och det vill jag ju att de ska göra, säger Jennie.

Bland rätterna hittar läsaren bland annat ”Rebellpasta med frasig parmesankyckling”‚ ”Halloumi tikka masala” och ”Gräddig torskpanna”. En kompott av olika kök och smaker, samlat mellan två pärmar av en smakälskande globetrotter med rötter i Sydkorea, en uppväxt i svensk kultur och som bott i London, New York och Italien, där det sistnämnda är favoriten när det kommer till att äta och dricka gott.

– För mig är Italien som mitt andra hemland. Ja, mer än Korea som är mitt andra hemland rent biologiskt, men i Italien känner jag mig hemma kulturellt med all den goda maten, drycken, språket och konsten. Jag bodde i Veneto som tonåring och lärde mig språket och matkulturen där. Numera åker jag till Italien varje år och ofta blir det till olika delar av landet, det finns så mycket härligt överallt.

Krossad sesampotatis med asiatisk skagenröra

Recept: Jennies krossade sesampotatis med asiatisk skagenröra

Du och din man har varit tillsammans i imponerande 19 år, och man säger ju att vägen till hjärtat går via magen … I boken finns ett recept på ”Marry me chicken”, är det rätten som håller ihop en relation?

Annons

– Min man älskar den rätten, såklart, haha! Det är egentligen en variant på en klassisk 90-talsrätt som jag tror många har lagat, och sedan så blev den viral igen när någon kom på det roliga namnet ”Marry me chicken”.

Om vi ska återknyta till ditt sommarprat så är barndomens matminnen centrala. Tänker du själv på hur du skapar matminnen till dina barn?

– Ja, jag har alltid varit en sådan som vill laga minnesvärd mat. Vi pratar såklart mycket om mat här hemma eftersom både jag och min man jobbar med verksamheter som kretsar kring mat. Men jag hoppas att mina barn, när de blir äldre, kommer att tänka att vissa rätter jag har lagat varit extra goda och ger dem minnen för livet. Eller kanske att de där pirogerna som jag gjorde till bilfärden på skidsemestrarna var bra mycket bättre än den trista korven på bensinmacken.

Jennies bästa vintips

Jennie Walldén är inte bara känd tv-kock och matinspiratör – hon är även utbildad sommelier och sedan flera år tillbaka medlem i en privat liten vinklubb som hon har med ett gäng goda vänner, tillika utbildade sommelierer. Men vin ska inte vara snofsigt och svårt, menar Jennie. Oavsett kunskapsnivå så är en härlig vinkväll ett perfekt sätt att mötas och umgås på.

Annons

– Vi ses var sjätte vecka och inför varje vinkväll bestämmer vi olika teman och tar sedan med oss en varsin flaska vin. Allt vin blindprovas! Vi brukar utgå från druvor, regioner eller länder. Hittills har vi bland annat haft teman som ö-viner och viner odlade på hög höjd, och så lagar vi mat som passar till temat.

Vilket vinland tycker du är mest spännande just nu?

– Just nu är det Spanien. Jag har inte druckit jättemycket spanska viner, men det är ju ett traditionellt vinland där det finns väldigt många olika stilar och distrikt. Man kan säga att jag håller på att återupptäcka Spanien. I somras var jag i Madrid och drack spännande viner – och i höst åker jag till Mallorca.

Frasig fetaost med krossad vitlökspotatis, grönsaker och tzatziki

Recept: Frasig fetaost med krossad vitlökspotatis, grönsaker och tzatziki

Vilket är ditt bästa husvin?

Annons

– Ett rött vin som heter Claré J.C från producenten G.D. Vajra, en Langhe Nebbiolo som släpps en gång om året i tillfälliga sortimentet, men som jag köper en låda av för att ha hemma. Det är så gott att korka upp till en charkbricka, en bit ost eller till pizza. Ett husvin från fasta sortimentet är Sancerre Les Belles Dames från Gitton. Visst, den är lite dyrare (225 kronor), men jag är förtjust i sancerre och här får man mycket vin för pengarna. Ett annat vitt vin som jag tycker om är Alba Rhino, en alvarinho från Portugal som är väldigt trevlig.

Vad korkar du upp för att fira boksläppet av SMAK i oktober?

– En flaska champagne såklart, och då blir Diebolt-Vallois! Ska jag lyxa till det ordenligt så blir det kanske en Fleur de Passion (Diebolt-Vallois prestigechampagne reds. anm).

Säg en vin- och matkombination du älskar!

– En svamprisotto med kantareller, karljohan eller annan svamp och en barbaresco eller barolo. Det blir man alltid glad av! Det finns massor av mat som är jättegott tillsammans med vin, men risotto utan vin … nej, då tar man bort halva upplevelsen. Lite som pizza, vilken pizza som helst blir god med ett glas vin! Jag älskar även grillad dragonkyckling med vitlöksrostad potatis, en fräsch sallad och skysås tillsammans med en riktigt bra pinot noir.

4 vintips från jennie

1. Claré J.C Langhe Nebbiolo 2023 (90687), Italien, 169 kr (TS).

Claré J.C Langhe Nebbiolo 2023 (90687), Italien, 169 kr (TS).

2. Sancerre Les Belles Dames 2023 (2245), Frankrike, 225 kr.

Sancerre Les Belles Dames 2023 (2245), Frankrike, 225 kr.

3. Alba Rhino Vinho Verde 2023 (3128), Portugal, 159 kr.

Alba Rhino Vinho Verde 2023 (3128), Portugal, 159 kr.

4. Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut (7723), Frankrike, 499 kr.

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut (7723), Frankrike, 499 kr.

Jennie Walldén
Ålder: 48.
Familj: Man och två barn.
Bor: I Malmö.
Gör: Tv-kock, matinspiratör och ägare av restaurang Namu och Bar Gaji i Malmö.
Aktuell: Med kokboken SMAK.
Följ: @jenniewallden

Foto: Lennart Weibull
Bilder ur boken SMAK (Polaris förlag)

Annons