Wontonsoppa med chiliolja
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Den här wontonsoppan med chiliolja är för dig som älskar hetta! Värmer gott efter en dag ute i höstrusket!
Annons
Wontonsoppa med chiliolja
Het och smakrik med galet god buljong.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Chiliolja:
1 tsk torkade chiliflakes
1 tsk sesamfrön
2 msk soja
1 cm färsk ingefära
1 dl smakneutral olja
½ stjärnanis
½ tsk fänkålsfrön
Wontons:
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
100 g råa räkor
150 g fläskfärs
Salt
2 msk ostronsås
1 msk rostad sesamolja
1 msk majsstärkelse
24 ark wontondeg
Soppa:
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
4 salladslökar
2 pak choy (eller 4 små bok choy)
2 msk neutral olja
1 liter kycklingbuljong
Soja
Gör så här:
- Chiliolja: Häll chiliflakes, sesamfrön och soja i en liten värmetålig glasburk. Skala och riv ingefäran och häll rivet i en kastrull med olja, stjärnanis och fänkålsfrön. Sjud i 4–5 minuter och sila sedan ner den heta oljan i glasburken med kryddor och soja. Låt oljan svalna till rumstemperatur.
- Wontons: Hacka vitlöken och salladslöken. Hacka räkorna – eller kör dem i en matberedare. Rör samman med färsen i en skål, salta. Tillsätt ostronsås, olja och majsstärkelse. Fukta sidorna av wontondegen med lite vatten. Tillsätt 1 tsk fyllning i mitten av degen och vik över den. Fukta lite på sidan och vik 2 av ändarna över varandra så att det ser ut som en liten hatt. Upprepa tills all fyllning gått åt (det blir 20–24 wontons). Koka dem snabbt i kokande, saltat vatten i flera omgångar. De ska koka 3–4 minuter totalt eller cirka 1½ minut från det att de flyter.
- Soppa: Skala och riv ingefäran. Finhacka vitlöken. Skär bort rötterna på salladslöken, dela den på längden. Skölj pak choy och riv dem i 2 eller 4 bitar. Fräs ingefära och vitlök kort i olja i en panna. Tillsätt buljong och låt koka upp. Ge salladslöken och pak choy ett kort uppkok i soppan och smaka av med soja.
- Servering: Lägg upp soppan i stora skålar med wontons, pak choy och salladslök. Ringla över chiliolja.
Foto: Columbus Leth
Annons