Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Sommarmat Vintips till middagen

Wontonsoppa med chiliolja

27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på wontonsoppa med chiliolja
columbus leth
Den här wontonsoppan med chiliolja är för dig som älskar hetta! Värmer gott efter en dag ute i höstrusket!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Krispig risvåffla på tre olika sättBrand logo
Krispig risvåffla på tre olika sätt

Wontonsoppa med chiliolja

Het och smakrik med galet god buljong.

Annons

4 portioner

Du behöver:

Chiliolja:

1 tsk torkade chiliflakes
1 tsk sesamfrön
2 msk soja
1 cm färsk ingefära
1 dl smakneutral olja
½ stjärnanis
½ tsk fänkålsfrön

Wontons:

1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
100 g råa räkor
150 g fläskfärs
Salt
2 msk ostronsås
1 msk rostad sesamolja
1 msk majsstärkelse
24 ark wontondeg

Soppa:

2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
4 salladslökar
2 pak choy (eller 4 små bok choy)
2 msk neutral olja
1 liter kycklingbuljong
Soja

Gör så här:

  1. Chiliolja: Häll chiliflakes, sesamfrön och soja i en liten värmetålig glasburk. Skala och riv ingefäran och häll rivet i en kastrull med olja, stjärnanis och fänkålsfrön. Sjud i 4–5 minuter och sila sedan ner den heta oljan i glasburken med kryddor och soja. Låt oljan svalna till rumstemperatur.
  2. Wontons: Hacka vitlöken och salladslöken. Hacka räkorna – eller kör dem i en matberedare. Rör samman med färsen i en skål, salta. Tillsätt ostronsås, olja och majsstärkelse. Fukta sidorna av wontondegen med lite vatten. Tillsätt 1 tsk fyllning i mitten av degen och vik över den. Fukta lite på sidan och vik 2 av ändarna över varandra så att det ser ut som en liten hatt. Upprepa tills all fyllning gått åt (det blir 20–24 wontons). Koka dem snabbt i kokande, saltat vatten i flera omgångar. De ska koka 3–4 minuter totalt eller cirka 1½ minut från det att de flyter.
  3. Soppa: Skala och riv ingefäran. Finhacka vitlöken. Skär bort rötterna på salladslöken, dela den på längden. Skölj pak choy och riv dem i 2 eller 4 bitar. Fräs ingefära och vitlök kort i olja i en panna. Tillsätt buljong och låt koka upp. Ge salladslöken och pak choy ett kort uppkok i soppan och smaka av med soja.
  4. Servering: Lägg upp soppan i stora skålar med wontons, pak choy och salladslök. Ringla över chiliolja.

Foto: Columbus Leth

Annons