Jennie Walldéns rebellpasta med frasig parmesankyckling
01 okt, 2024
AvJennie Walldén
Det som gör Jennie Walldéns pasta så rebellisk är att den för tankarna till Asien istället för Italien – servera med frasig parmesanpanerad kyckling.
Annons
Rebellpasta med frasig parmesankyckling
Oväntad och rebellisk pasta som smakar mer Asien än Italien. Det blir otroligt gott, speciellt tillsammans med den parmesanpanerade kycklingen.
Annons
4 portioner
Du behöver:
400 g spaghetti
100 g smör
5 vitlöksklyftor, finhackade
4 tsk gochugaru
2 msk japansk soja
2 msk ostronsås
1 1⁄2 dl riven parmesanost + extra att toppa med
2 salladslökar, finskurna
Parmesankyckling:
500 g kycklinglårfilé
1 1⁄2dl riven parmesanost
2 dl pankoströbröd
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
Neutral rapsolja att steka i salt
Gör så här:
- Koka spaghettin i rikligt med lättsaltat vatten, 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Spara 2–3 dl av kokvattnet och låt sedan pastan rinna av.
- Blanda 1 1⁄2 dl riven parmesan och panko till kycklingen i en djup tallrik. Häll även mjöl och ägg i varsin djup tallrik. Salta kycklingen lätt. Doppa först i mjöl, sedan i ägg och till sist i panko blandningen.
- Stek kycklingen i generöst med olja tills den är gyllene och frasig på båda sidor och genomstekt. Låt gärna rinna av på galler för att behålla frasigheten medan du förbereder resten.
- Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i vitlöken när smöret börjar bubbla. Rör ner gochugaru efter 1 minut.
- Tillsätt soja, ostronsås, spaghetti och 1 dl pastavatten. Rör om i 1 minut på medelvärme.
- Häll till sist ner parmesanosten och fortsätt röra i ytterligare 1 minut tills det blir som en krä- mig sås kring pastan. Häll even- tuellt på lite mer pastavatten om pastan känns för torr.
- Lägg upp på tallrikar, strö över salladslöken och lite extra parmesan. Skiva upp den frasiga kycklingen och servera alltihop tillsammans.
Foto: Lennart Weibull
Bilder och recept ur boken SMAK (Polaris förlag)
Annons