Jimmy Guo tar sig an världens godaste currys i nya kokboken
Sedan succén i Sveriges mest populära matlagningsprogram har Jimmy Guo hållit sig sysselsatt – minst sagt. Med kokböcker, tv-program och en podcast om mat i sitt portfolio, har han lyckats förvalta sin passion så pass att det idag är hans yrke.
Senaste verket i samlingen av smaksäkra värv är den färgsprakande boken Curry som tar läsaren med på en kryddstark resa till olika länder, traditioner – och genom historien.
Hur kom idén till att göra en hel bok om just curry?
– Jag älskar verkligen att laga och äta curry, och jag har märkt att det finns ett stort kunskapshål att fylla vad gäller ämnet. Vad jag vet så finns det ingen annan bok som har tagit ett grepp om curryn internationellt. Jag ville lyfta perspektivet och jämföra curry från olika delar av världen. Jag är varken indisk, thai eller japan utan har en matnörds perspektiv, och det har verkligen krävts nördighet för att göra den här boken.
I boken tar Jimmy Guo med oss till bland annat Indien, Sri Lanka, Indonesien, Thailand och Japan. Men hans egen matresa började i London, där han bodde under en tid som frilansare.
– I London fick jag uppleva många olika kök och det var där jag förälskade mig i curry. Jag insåg vilken bredd det fanns! I arbetet med boken har jag köpt och läst otroligt många utländska böcker och samlat kunskap från olika källor. Varje kök har nämligen ett tillvägagångssätt som gör curryn speciell.
Som svensk tänker man ju lite enkelspårigt att curry är indiskt, punkt. Har du känt det som din uppgift att bredda begreppet?
– Som reaktion på min bok har de flesta svarat: ”Jaha, ska du skriva en hel bok om en krydda?” Men curry är SÅ mycket mer. Det finns otroligt mycket att berätta och så många häftiga rätter att utforska, utifrån perspektiv som inkluderar människor, klimat och historia.
Men var ska man då börja, om man vill bli curryproffs?
– En bra start är det indiska kapitlet. Där kan man köpa det mesta som behövs i en vanlig matbutik och sedan har du ett skafferi med torkade kryddor som du kan utgå från när du går in i de andra kapitlen, som det japanska.
Det är svårt att inte låta sig smittas av energin och glädjen i boken, som inte bara är färgstark utan också rymmer en bred smakbild med gott om kulörta kryddor. Inte sällan sådana som är kända för sina hälosamma egenskaper som gurkmeja, ingefära, chili, kummin.
Vad tror du att curryn som rätt har för hälsoeffekter?
– Jag är nog generellt en väldigt frisk person, men om det beror på curryn eller att jag tränar väldigt mycket låter jag vara osagt, säger Jimmy med ett skratt och fortsätter:
– Men jag tror inte att all curry jag ätit senaste tiden har skadat! Jag har ingen aning om de ayurvediska effekterna av kryddorna, men jag tänker så här: om man lagar bra mat från grunden, så kommer man att må bra.
Med 50 recept som verkligen kryddar tillvaron finns det mycket att förkovra sig i när det kommer till Jimmy Guos värld av curry. Men vilket är hans eget favoritrecept i boken?
– Alla recept i boken är mina tolkningar på curry. Utom sista receptet, friterad kycklingburgare med mango chutney-glaze, som jag skapat helt själv. Jag kan verkligen gå runt och längta efter en het, sötstark glaze som tillsammans med en sval myntayoghurt blir en fin kontrast.
Vad händer härnäst?
– Jag funderar på om jag kanske ska gå tillbaka till det kinesiska köket. Kanske skriva en bok om chili …?
Jimmy Guo
Ålder: 33.
Familj: Mamma, pappa och syster.
Bor: I Stockholm.
Gör: Matkreatör. Skriver kokböcker, gör tv och poddar.
Aktuell med: Kokboken Curry och Matpodden tillsammans med Siri Barje.
Följ: @jimmyguo
Foto: Lennart Weibull