Jordgubbspaj med fläderfyllning
07 jul, 2023
Med ätbara blommor blir den här jordgubbspajen med fläderfyllning en somrig dröm!
Annons
Jordgubbspaj med fläderfyllning
Fyll pajskalet med en krämig fläderfyllning.
6 portioner
Annons
Du behöver:
300 g jordgubbar
Några ätbara färska blommor
Flädersirap:
12 g torkade fläderblommor
1 citron
6 dl vatten
500 g (5 ½ dl) strösocker
Pajdeg:
250 g (4,2 dl) vetemjöl
80 g (1,3 dl) florsocker
Salt
3 msk ätbara torkade blommor
125 g rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning:
4 äggulor
50 g (½ dl) strösocker
60 g (1 dl) vetemjöl
2 msk flädersirap
5 dl standardmjölk, 3 %
Gör så här:
- Dag 1, sirap: Lägg blommorna i en skål. Lägg i skivad citron och häll i vatten. Täck och låt dra i kylen i 48 timmar.
- Dag 3: Sila vätskan och pressa ut den sista smaken från blommorna. Häll saften i en kastrull, tillsätt sockret och låt koka upp. Låt sjuda i 12 minuter, låt sedan svalna innan du häller sirapen i en glasflaska.
- Pajdeg: Häll mjöl, socker, en nypa salt och torkade blommor i en bunke. Tillsätt sedan smör och arbeta ihop till ett smul med fingertopparna. Tillsätt ägget och knåda ihop degen till en boll. Lägg degen i plastfolie och låt vila i 30 minuter i kylen.
- Fyllning: Vispa upp äggulorna med sockret i en kastrull. Sikta ner mjöl och tillsätt flädersirap. Koka upp mjölken och häll den i äggsmeten under omrörning. Värm upp på låg värme och fortsätt vispa tills krämen blir tjock, ca 4 minuter. Täck krämen med plastfolie och låt svalna.
- Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen och lägg den i en smord pajform. Med degen som blir över, stansa ut små kakor. Grädda pajen mitt i ugnen i 20 minuter, och kakorna i 15 minuter.
- Låt pajskalet svalna, häll sedan i fyllningen. Jämna till ytan med en slickepott. Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem sedan i halvor. Lägg jordgubbarna i blommönster och toppa pajen med kakor och ev penséer.
Styling: Èlisabeth Guedes Foto: Valéry Guedes
Annons