Jordgubbspaj med fläderfyllning
07 jul, 2023
AvCéline Puertas
AvÈlisabeth Guedes
Med ätbara blommor blir den här jordgubbspajen med fläderfyllning en somrig dröm!
Annons
Jordgubbspaj med fläderfyllning
Fyll pajskalet med en krämig fläderfyllning.
6 portioner
Annons
Du behöver:
300 g jordgubbar
Några ätbara färska blommor
Flädersirap:
12 g torkade fläderblommor
1 citron
6 dl vatten
500 g (5 ½ dl) strösocker
Pajdeg:
250 g (4,2 dl) vetemjöl
80 g (1,3 dl) florsocker
Salt
3 msk ätbara torkade blommor
125 g rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning:
4 äggulor
50 g (½ dl) strösocker
60 g (1 dl) vetemjöl
2 msk flädersirap
5 dl standardmjölk, 3 %
Gör så här:
- Dag 1, sirap: Lägg blommorna i en skål. Lägg i skivad citron och häll i vatten. Täck och låt dra i kylen i 48 timmar.
- Dag 3: Sila vätskan och pressa ut den sista smaken från blommorna. Häll saften i en kastrull, tillsätt sockret och låt koka upp. Låt sjuda i 12 minuter, låt sedan svalna innan du häller sirapen i en glasflaska.
- Pajdeg: Häll mjöl, socker, en nypa salt och torkade blommor i en bunke. Tillsätt sedan smör och arbeta ihop till ett smul med fingertopparna. Tillsätt ägget och knåda ihop degen till en boll. Lägg degen i plastfolie och låt vila i 30 minuter i kylen.
- Fyllning: Vispa upp äggulorna med sockret i en kastrull. Sikta ner mjöl och tillsätt flädersirap. Koka upp mjölken och häll den i äggsmeten under omrörning. Värm upp på låg värme och fortsätt vispa tills krämen blir tjock, ca 4 minuter. Täck krämen med plastfolie och låt svalna.
- Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen och lägg den i en smord pajform. Med degen som blir över, stansa ut små kakor. Grädda pajen mitt i ugnen i 20 minuter, och kakorna i 15 minuter.
- Låt pajskalet svalna, häll sedan i fyllningen. Jämna till ytan med en slickepott. Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem sedan i halvor. Lägg jordgubbarna i blommönster och toppa pajen med kakor och ev penséer.
Styling: Èlisabeth Guedes Foto: Valéry Guedes
Annons