Jordnötsknäck med mjölkchoklad
30 nov, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här jordnötsknäcken har allt – lite sött, lite salt och det där härligt sega som man älskar med knäck.
Annons
Jordnötsknäck med mjölkchoklad
En massa gott i en och samma pralin! Använd en termometer så att knäcken blir perfekt.
15 stycken
Tid: 30 minuter + tid att svalna
Du behöver:
75 g salta jordnötter, hackade
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Topping:
80 g mjölkchoklad
25 g salta jordnötter, grovhackade
Ev ätbart guldpulver
Gör så här:
- Lägg ut ett bakplåtspapper på en stor skärbräda. Grovhacka jordnötterna och ställ åt sidan.
- Koka upp grädde, sirap, socker och vaniljsocker i en kastrull. Sänk till medelvärme och låt koka 10-15 minuter till en gyllene kola med en temperatur på 145°. Rör om då och då så att den inte bränns.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner de hackade jordnötterna. Häll upp kolan på bakplåtspappret och bred ut den i ett tunt lager – arbeta snabbt innan kolan hinner stelna. Ställ in i kylen i 10 minuter.
- Finhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över vattenbad. Låt den smälta chokladen svalna något. Bred ut chokladen på kolan i ett tunt lager. Strö över grovhackade jordnötter och eventuellt lite ätbart guldpulver. Låt stå i minst 30 minuter. Bryt eller skär sedan godiset i bitar. Förvara dem i en burk med lock i kylen fram till servering.
Foto: Peter Kam
Annons