Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Jordnötsknäck med mjölkchoklad

30 nov, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på jordnötsknäck med mjölkchoklad
Peter Kam
Den här jordnötsknäcken har allt – lite sött, lite salt och det där härligt sega som man älskar med knäck.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Jordnötsknäck med mjölkchoklad

En massa gott i en och samma pralin! Använd en termometer så att knäcken blir perfekt.

Otroligt god jordnötsknäck med mjölkchoklad
Peter Kam

15 stycken

Tid: 30 minuter + tid att svalna

Du behöver:

75 g salta jordnötter, hackade
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Topping:

80 g mjölkchoklad
25 g salta jordnötter, grovhackade
Ev ätbart guldpulver

Gör så här:

  1. Lägg ut ett bakplåtspapper på en stor skärbräda. Grovhacka jordnötterna och ställ åt sidan.
  2. Koka upp grädde, sirap, socker och vaniljsocker i en kastrull. Sänk till medelvärme och låt koka 10-15 minuter till en gyllene kola med en temperatur på 145°. Rör om då och då så att den inte bränns.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör ner de hackade jordnötterna. Häll upp kolan på bakplåtspappret och bred ut den i ett tunt lager – arbeta snabbt innan kolan hinner stelna. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  4. Finhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över vattenbad. Låt den smälta chokladen svalna något. Bred ut chokladen på kolan i ett tunt lager. Strö över grovhackade jordnötter och eventuellt lite ätbart guldpulver. Låt stå i minst 30 minuter. Bryt eller skär sedan godiset i bitar. Förvara dem i en burk med lock i kylen fram till servering.

Foto: Peter Kam

Annons