Julens finaste desserter – 4 söta recept
Vit chokladmousse med bärgelé
Supergod dessert i juliga färger.
4 portioner
Du behöver:
250 g vit choklad
1 ägg
1 äggula
3 dl crème fraiche
Bärgelé:
3 gelatinblad
1 citron
1 vaniljstång
300 g frysta bär
2 dl vatten
150 g (1,7 dl) strösocker
Gör så här:
- Hacka choklad och smält i en skål över vattenbad. Låt svalna och vispa sedan ihop den med ägg och äggula. Vänd ner crème fraiche och blanda till en jämn kräm. Fördela krämen i 4 glas. Täck med plastfolie och ställ dem i kylen.
- Bärgelé: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Pressa saften från citronen och dela vaniljstången på längden.
- Koka bär, vatten, socker och citronsaft med den delade vaniljstången i några minuter. Ta kastrullen från värmen och lyft ur vaniljstången. Låt bärlagen dra i några minuter innan du silar den. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem till lagen. Rör försiktigt tills gelatinet har smält. Låt lagen svalna till 35° och häll den sedan över den kalla chokladmoussen. Låt glasen stå i kyl i minst 3 timmar, gärna över natten.
Macarons med hallonganache
Väg gärna ingredienserna för att få exakta mått.
12 stycken
Du behöver:
80 g sötmandlar
1 tsk vaniljsocker
140 g (2 ¼ dl) florsocker
80 g äggvitor
50 g (½ dl) strösocker
Hallonganache:
50 g hallon, färska eller frysta och tinade
2 msk vispgrädde
125 g vit choklad, finhackad
Ev lite pastafärg
Gör så här:
- Koka mandlarna snabbt och skala dem. Låt kallna och mixa till ett fint pulver. Tillsätt vaniljsocker och florsocker, och mixa igen.
- Vispa äggvitor och socker till styva toppar i en skål med elvisp och vänd försiktigt ner mandelblandningen i äggvitan med en slickepott. Häll marängsmeten i en spritspåse med rund tyll, och spritsa ut 24 små rundlar, 3–4 cm stora, på en plåt med bakplåtspapper. Låt bottnarna torka i rumstemperatur i 30 minuter. Sätt ugnen på 160°. Grädda bottnarna i ca 12 minuter och låt dem svalna helt på ett galler.
- Hallonganache: Mixa hallonen med stavmixer. Koka upp hallonpurén med grädden i en liten kastrull. Ta kastrullen från plattan. Sila blandningen om du vill få bort kärnorna. Tillsätt chokladen och rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt ev lite rosa pastafärg. Fyll en spritspåse med krämen och låt den stelna i kylskåp i ca 1 tim. Krämen ska bli spritsbar.
- Spritsa kräm på hälften av bottnarna och sätt ihop dem med resterande bottnar. Förvara macaronsen i kylen eller frys in dem.
Glassandwich i julgransform
Gör dubbel sats av glassen och servera bredvid om du vill.
10 stycken
Du behöver:
Vaniljparfait:
1 vaniljstång
6 äggulor
6 msk strösocker
7 dl vispgrädde
Kakdeg:
125 g rumsvarmt mör
110 g (1,2 dl) strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
35 g (0,8 dl) kakao
225 g (3 ¾ dl) vetemjöl
Du behöver:
- Vaniljparfait: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och luftigt i en skål. Vispa grädden löst i en annan skål och vänd ner äggsmeten i grädden. Häll smeten i en form, 20 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Täck den med plastfolie tätt intill smeten och låt stå i frysen i 2 timmar.
- Kakdeg: Rör smör och socker ljust och luftigt i en matberedare. Tillsätt ägg och vaniljsocker och mixa. Tillsätt kanel, kryddnejlika, kakao och vetemjöl och mixa ihop till en deg. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en tjocklek på 4 mm. Lägg ett bakplåtspapper över degen och låt den stå i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 160°.
- Ta ut degen och stansa ut 20 kakor med en pepparkaksform i form av en julgran. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.
- Ta ut vaniljparfaiten ur frysen och använd samma form för att stansa ut 10 julgranar. Lägg dem mellan två av de avsvalnade kakorna och upprepa med resten. Låt kakorna stå i frysen till servering.
Stjärnkakor med chokladglass
Knyt gärna ett litet sidenband runt kakorna medan de fortfarande är frysta.
12 stycken
Du behöver:
Chokladglass:
1/2 liter vaniljglass
100 g mörk choklad, hackad
Kakdeg:
125 g rumsvarmt smör
110 g (1,2 dl) strösocker
1 vaniljstång
1 ägg
225 g (3 ¾ dl) vetemjöl
Du behöver:
- Låt glassen smälta något, rör ner hackad choklad, bred ut glassen i en fyrkantig form, ca 1 ½ cm tjockt, och ställ in i frysen igen.
- Kakdeg: Kör smör och socker i en matberedare tills blandningen är ljus och fluffig. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt ägg och vaniljfrön och mixa i ytterligare 2–3 minuter. Tillsätt mjölet och mixa till en jämn deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, 4 mm tjock. Låt degen stå i kylen i ½ timme. Sätt ugnen på 160°.
- Ta ut degen och ta bort det övre pappret. Stansa ut 24 kakor med en pepparkaksform i form av en stjärna. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda kakorna mitt i ugnen i 12–15 minuter. Låt dem kallna på ett galler. Ta ut glassen från frysen och stansa ut 12 stjärnor med samma form. Lägg glassen mellan 2 avsvalnade kakor. Upprepa med resten. Lägg alla glasskakor på en bricka och låt dem stå i frysen till servering.
- Gör dubbel sats av glassen till glassandwicharna och servera bredvid. Smaksätt eventuellt med att röra ner exempelvis krossade pepparkakor eller polkagrisar i glassen.
Foto: Columbus Leth