Jultårta med lingonmousse
14 dec, 2022
AvRedaktionen ELLE
Glammigaste jultårtan hittar du här! Under marsipanlocket gömmer sig en alldeles underbar lingonmousse.
Annons
Jultårta med lingonmousse
Du som inte gillar när det blir så sött att tungan krullar sig, får ursäkta. Här är nämligen julens sötaste sak – både i smak och utseende!
10–12 bitar
Du behöver:
Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Lingonmousse:
4 1/2 gelatinblad
300 g lingon
1 1/2 dl socker
2 msk vatten
2–3 msk pressad citronsaft
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
2 msk socker
Topping:
1 äggvita
1 krm salt
3 dl florsocker
1 marsipanlock
Tranbär eller lingon
Lagerblad
Ätbart guldglitter
Gör så här:
- Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen så att allt blandas. Häll smeten i en smord och bröad form, 22 cm i diameter. Grädda i 200° ca 30 min. Prova med sticka att den är klar.
- Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Koka lingonen med socker och vatten tills bären mjuknat och det blivit en simmig lag. Smaksätt med citronsaft och mixa till slät puré.
- Vispa grädden, inte för hårt. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare till blankt skum.
- Ta upp gelatinbladen och lägg dem i den heta lingonmassan. Rör tills bladen har smält och låt svalna. Rör ner vispad grädde och sist äggvitorna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. Låt stelna något i kyl.
- Dela bottnen i två delar, bred ca 1/3 mousse på den ena, lägg på den andra. Skeda över resten av moussen, forma en kupol och bred lite på kanten. Låt stelna i kyl.
- Lägg sedan marsipanlocket över tårtan. Vispa äggvita med salt, sikta ner florsocker och vispa till en tjock och kritvit glasyr. Bred ut den över marsipanen. Dekorera med lagerblad och bär, strö över guldglitter.
Recept och foto: All over press
Annons