Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Jultårta med lingonmousse

14 dec, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på jultårta med lingonmousse
Glammigaste jultårtan hittar du här! Under marsipanlocket gömmer sig en alldeles underbar lingonmousse.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårtaBrand logo
Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

Jultårta med lingonmousse

Du som inte gillar när det blir så sött att tungan krullar sig, får ursäkta. Här är nämligen julens sötaste sak – både i smak och utseende!

Imponera med en jultårta med lingonmousse

10–12 bitar

Du behöver:

Botten:

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Lingonmousse:

4 1/2 gelatinblad
300 g lingon
1 1/2 dl socker
2 msk vatten
2–3 msk pressad citronsaft
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
2 msk socker

Topping:

1 äggvita
1 krm salt
3 dl florsocker
1 marsipanlock
Tranbär eller lingon
Lagerblad
Ätbart guldglitter

Gör så här:

  1. Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen så att allt blandas. Häll smeten i en smord och bröad form, 22 cm i diameter. Grädda i 200° ca 30 min. Prova med sticka att den är klar.
  2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Koka lingonen med socker och vatten tills bären mjuknat och det blivit en simmig lag. Smaksätt med citronsaft och mixa till slät puré.
  3. Vispa grädden, inte för hårt. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare till blankt skum.
  4. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i den heta lingonmassan. Rör tills bladen har smält och låt svalna. Rör ner vispad grädde och sist äggvitorna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. Låt stelna något i kyl.
  5. Dela bottnen i två delar, bred ca 1/3 mousse på den ena, lägg på den andra. Skeda över resten av moussen, forma en kupol och bred lite på kanten. Låt stelna i kyl.
  6. Lägg sedan marsipanlocket över tårtan. Vispa äggvita med salt, sikta ner florsocker och vispa till en tjock och kritvit glasyr. Bred ut den över marsipanen. Dekorera med lagerblad och bär, strö över guldglitter.

Recept och foto: All over press

Annons