Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kalljäst focaccia med äpplen och rosmarin

24 feb, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på kalljäst focaccia med äpplen och rosmarin
Att dekorera sin kalljästa focaccia med äpplen bidrar med en behaglig sötma till det annars rätt salta brödet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Kalljäst focaccia med äpplen och rosmarin

Focaccia med äpple? Jodå, det smakar fantastiskt!

Så bakar du en kalljäst focaccia med äpplen och rosmarin

8 portioner

Annons

Du behöver:

15 g jäst
1 tsk socker
3 dl ljummet vatten
400 g (ca 6 ½ dl) manitobavetemjöl
1 dl olivolja
1 ½ tsk salt

Äppeltopping:

2 äpplen
3 stjälkar rosmarin
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 ½ tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Rör ut jäst och socker i vattnet. Blanda ner hälften av mjölet och låt vila i 15 minuter. Tillsätt olja, resten av mjölet och salt och knåda degen grundligt i hushållsmaskin tills den är elastisk och släpper bunkens kanter. Degen är kladdig, men det är som det ska vara. Lägg över den i en oljad bunke och vänd runt. Täck bunken med en fuktad kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter. Täck sedan bunken med plastfolie eller lock och ställ i kylen i minst 8 timmar.
  2. Smörj en stekpanna eller form i gjutjärn, 28–30 cm i diameter med lite olja och lägg degen i pannan. Tryck försiktigt ut degen med fuktade fingrar så att den nästan fyller pannan. Täck pannan med kökshandduken och låt jäsa i 1 ½ timme.
  3. Äppeltopping: Sätt ugnen på 215°. Tryck ner fingertopparna i degen så att det bildas djupa gropar. Skölj äpplena och skär i tunna skivor. Skölj och hacka rosmarinbladen grovt. Ringla hälften av oljan över degen och fördela äpple ovanpå. Ringla på resten av oljan och strö över rosmarin. Sätt in pannan i ugnen och grädda i 10 minuter. Ta ut och ringla över honung, strö på flingsalt och grädda i 10–15 minuter till, tills gyllene. Låt svalna på galler och servera ljummet.

Foto: Columbus Leth

Annons