Kalljäst focaccia med äpplen och rosmarin
24 feb, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Att dekorera sin kalljästa focaccia med äpplen bidrar med en behaglig sötma till det annars rätt salta brödet!
Annons
Kalljäst focaccia med äpplen och rosmarin
Focaccia med äpple? Jodå, det smakar fantastiskt!
8 portioner
Annons
Du behöver:
15 g jäst
1 tsk socker
3 dl ljummet vatten
400 g (ca 6 ½ dl) manitobavetemjöl
1 dl olivolja
1 ½ tsk salt
Äppeltopping:
2 äpplen
3 stjälkar rosmarin
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 ½ tsk flingsalt
Gör så här:
- Rör ut jäst och socker i vattnet. Blanda ner hälften av mjölet och låt vila i 15 minuter. Tillsätt olja, resten av mjölet och salt och knåda degen grundligt i hushållsmaskin tills den är elastisk och släpper bunkens kanter. Degen är kladdig, men det är som det ska vara. Lägg över den i en oljad bunke och vänd runt. Täck bunken med en fuktad kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter. Täck sedan bunken med plastfolie eller lock och ställ i kylen i minst 8 timmar.
- Smörj en stekpanna eller form i gjutjärn, 28–30 cm i diameter med lite olja och lägg degen i pannan. Tryck försiktigt ut degen med fuktade fingrar så att den nästan fyller pannan. Täck pannan med kökshandduken och låt jäsa i 1 ½ timme.
- Äppeltopping: Sätt ugnen på 215°. Tryck ner fingertopparna i degen så att det bildas djupa gropar. Skölj äpplena och skär i tunna skivor. Skölj och hacka rosmarinbladen grovt. Ringla hälften av oljan över degen och fördela äpple ovanpå. Ringla på resten av oljan och strö över rosmarin. Sätt in pannan i ugnen och grädda i 10 minuter. Ta ut och ringla över honung, strö på flingsalt och grädda i 10–15 minuter till, tills gyllene. Låt svalna på galler och servera ljummet.
Foto: Columbus Leth
Annons