Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kanelbullar med pepparkakssmak

08 okt, 2024
AvLinn Grubbström
Recept på kanelbullar med pepparkakssmak
Stine Christiansen
Saftiga kanelbullar är det godaste som finns! Baka en variant med pepparkakssmak och vips – julens mesta och bästa fika!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Kanelbullar med pepparkakssmak

Saftiga ”kanelbullar” med julsmak. Perfekt att baka i långpanna och håller i frysen i två månader.

Kanelbullar med pepparkakssmak
Stine Christiansen
Annons

30 stycken

Tid: 1 timme och 15 minuter + 2–3 timmars jäsning

Du behöver:

5 dl standardmjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl
250 g rumstempererat smör
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma

Fyllning:

150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker eller farinsocker
3 msk pepparkakskrydda
2 tsk majsstärkelse

Topping:

1 ägg
1 msk vatten
1 dl pärlsocker

Sockerlag:

1 ½ dl socker
1 ½ dl vatten

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande ingredienser, plus hälften av vetemjölet. Knåda ihop och tillsätt salt plus resterande vetemjöl. Ta inte allt utan knåda in och se hur mycket mjöl som behövs. Knåda väl, gärna i maskin i 10 minuter eller 15 minuter för hand till en smidig deg.
  2. Låt degen vila under bakduk i 10 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
  3. Stjälp upp degen och kavla ut till en stor rektangel, ca 30 x 60 cm.
  4. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager och rulla ihop. Skär 1–1 ½ cm tjocka skivor av rullen.
  5. Lägg bullarna i en bakpappersklädd form och låt jäsa under bakduk 2–3 timmar tills degen reser sig igen vid ett lätt tryck med fingret.
  6. Värm ugnen till 200°. Vispa upp ägg och vatten och pensla bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda sedan bullarna i 15–20 minuter.
  7. Koka under tiden upp socker och vatten tills sockret smält. Pensla bullarna direkt med sockerlagen när de kommer ur ugnen. Låt bullarna svalna helt på galler.

Foto: Stine Christiansen

Annons