Kanelbullar med pepparkakssmak
08 okt, 2024
AvLinn Grubbström
Saftiga kanelbullar är det godaste som finns! Baka en variant med pepparkakssmak och vips – julens mesta och bästa fika!
Annons
Kanelbullar med pepparkakssmak
Saftiga ”kanelbullar” med julsmak. Perfekt att baka i långpanna och håller i frysen i två månader.
Annons
30 stycken
Tid: 1 timme och 15 minuter + 2–3 timmars jäsning
Du behöver:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl
250 g rumstempererat smör
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
Fyllning:
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker eller farinsocker
3 msk pepparkakskrydda
2 tsk majsstärkelse
Topping:
1 ägg
1 msk vatten
1 dl pärlsocker
Sockerlag:
1 ½ dl socker
1 ½ dl vatten
Gör så här:
- Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande ingredienser, plus hälften av vetemjölet. Knåda ihop och tillsätt salt plus resterande vetemjöl. Ta inte allt utan knåda in och se hur mycket mjöl som behövs. Knåda väl, gärna i maskin i 10 minuter eller 15 minuter för hand till en smidig deg.
- Låt degen vila under bakduk i 10 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
- Stjälp upp degen och kavla ut till en stor rektangel, ca 30 x 60 cm.
- Bred ut fyllningen i ett jämnt lager och rulla ihop. Skär 1–1 ½ cm tjocka skivor av rullen.
- Lägg bullarna i en bakpappersklädd form och låt jäsa under bakduk 2–3 timmar tills degen reser sig igen vid ett lätt tryck med fingret.
- Värm ugnen till 200°. Vispa upp ägg och vatten och pensla bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda sedan bullarna i 15–20 minuter.
- Koka under tiden upp socker och vatten tills sockret smält. Pensla bullarna direkt med sockerlagen när de kommer ur ugnen. Låt bullarna svalna helt på galler.
Foto: Stine Christiansen
Annons