Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så bakar du kanelbulle-­lussekatter

24 nov, 2023
AvRedaktionen ELLE
Recept på kanelbulle-lussekatter
Olof Abrahamsson
Ja, du läste rätt! Kanelbulle-lussekatter är den magiska kombon som du inte visste att du behövde – men inte kommer kunna sluta äta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After EightBrand logo
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Kanelbulle-­lussekatter

En mycket lyckad hybrid!

Så bakar du magiska kanelbulle-lussekatter
Fyllda lussekatter Olof Abrahamsson
Annons

30 stycken

Du behöver:

1 g (2 pkt) saffran
1 msk kokhett vatten
25 g jäst
2 dl kall mjölk
1 dl kall vispgrädde
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
9 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma

Pensling och garnering:

1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:

  1. Blanda saffran och kokhett vatten, och låt det stå i 5 minuter.
  2. Smula ner jästen i deg­skålen. Tillsätt mjölk och grädde, och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran med vatten, socker, ägg, salt, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen vila medan fyllningen görs.
  3. Blanda ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen till en rektangel, 60 x 40 cm. Bred fyllning på halva degen och vik över andra halvan. Skär degen i 2 cm breda remsor. Rulla samman som vanliga lussekatter. Låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 8 minuter.

Recept: Bitte E:son Forsberg, Linn Grubbström, Skovdal Nordic, Sandra Palmqvist
Foto: Olof Abrahamsson

Annons