Så bakar du kanelbulle-lussekatter
24 nov, 2023
AvRedaktionen ELLE
Ja, du läste rätt! Kanelbulle-lussekatter är den magiska kombon som du inte visste att du behövde – men inte kommer kunna sluta äta!
Annons
Kanelbulle-lussekatter
En mycket lyckad hybrid!
Annons
30 stycken
Du behöver:
1 g (2 pkt) saffran
1 msk kokhett vatten
25 g jäst
2 dl kall mjölk
1 dl kall vispgrädde
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
9 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
- Blanda saffran och kokhett vatten, och låt det stå i 5 minuter.
- Smula ner jästen i degskålen. Tillsätt mjölk och grädde, och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran med vatten, socker, ägg, salt, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen vila medan fyllningen görs.
- Blanda ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen till en rektangel, 60 x 40 cm. Bred fyllning på halva degen och vik över andra halvan. Skär degen i 2 cm breda remsor. Rulla samman som vanliga lussekatter. Låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 8 minuter.
Recept: Bitte E:son Forsberg, Linn Grubbström, Skovdal Nordic, Sandra Palmqvist
Foto: Olof Abrahamsson
Annons