Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kiara Scott är supertalangen från Sydafrika

08 okt, 2024
AvElin Grube
Kiara Scott är supertalangen från Sydafrika
Hon växte upp utan någon som helst relation till vinvärlden, men idag är Kiara Scott en av de starkast lysande stjärnorna på den sydafrikanska vinscenen – och i världen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Experten: Så får du bästa upplevelsen när du dricker champagneBrand logo
Experten: Så får du bästa upplevelsen när du dricker champagne

Som 26-åring blev Kiara Scott den yngsta kvinnliga vinmakaren i Sydafrika när hon tog över som chefsvinmakare på Brookdale, som har sin estate i Paarl vid Klein Drakenstein-bergen. Här prunkar vingårdarna med en förtrollande kuliss.

Från att ha växt upp i vad hon själv kallar ”gettot”, där alkohol mest förknippades med missbruk, är hon idag en av världens skickligaste inom vinmakning. Startskottet blev ett stipendium via Cape Winemakers Guild, som verkar för att hjälpa vinintresserade ungdomar ut i arbetslivet.

Annons
Brookdales vingårdar har en fantastisk kuliss i sydafrikanska Paarl.
Brookdales vingårdar har en fantastisk kuliss i sydafrikanska Paarl.

– I och med stipendiet har jag fått möjlighet att jobba med, och träffa, personer som delar min passion och det är det bästa med det här yrket. Vin för samman personer och jag älskar det, säger Kiara när vi träffar henne på Nobis hotell i centrala Stockholm. Ett av många vinösa ställen som fått upp ögonen för Kiaras utsökta viner och serverar dem på båda flaska och glas.

I våras släpptes hennes senaste vin, Brookdale Sixteen Field Blend, i tillfälliga sortimentet. En unik flaska där sexton olika druvor tillsammans skapar en fantastisk smakupplevelse. I blenden ingår bland annat druvan picpoul, en sydfransk druva, som Kiara är först med att plantera i Sydafrika. Förändring och nytänkande krävs nämligen i tider av klimatförändringar, menar hon.

Annons
Den 18 oktober släpps en Chenin blanc från Kiara på Systembolaget. Brookdale Chenin Old Vine, SYdafrika, Paarl (93933), 299kr (TS)
Den 18 oktober släpps en Chenin blanc från Kiara på Systembolaget. Brookdale Chenin Old Vine, Sydafrika, Paarl (93933), 299kr (TS)

– Det är ett otroligt coolt vin från en cool vingård där vi planterat rader med olika druvsorter som vi sedan plockar på magkänsla och vinifierar under så lite mänsklig påverkan som möjligt, då vi vill låta vinet och växtplatsen få tala för sig själva.

För Kiara är det viktigt att inte ”sminka” vinerna för mycket med överdriven ekfatslagring eller annat som påverkar druvans ursprungliga smak.

– Man kan addera lite makeup, men det är viktigt att den naturliga skönheten får skina igenom.

Annons

Trots klimatförändringar och utmaningar som Covid 19-pandemin – som lamslog hela den sydafrikanska vinindustrin – ser Kiara ändå ljust på framtiden som vinmakare.

– Det finns en kamratskap i den sydafrikanska vinvärlden. Man jobbar tillsammans, hjälper och inspirerar varandra, och det tycker jag är viktigt.

Foto: Charles Russell

Annons