Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fixa din egen vinklubb – höstens mysigaste aktivitet

11 sep, 2024
AvNami Kawakita
Fixa din egen vinklubb – höstens mysigaste aktivitet
Gigi Delgado
Har du någon gång försökt styra upp en bokklubb som snabbt gått i stöpet? Du är inte ensam. Kanske är det dags att testa något nytt – vad sägs om en mysig vinklubb i höst istället?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

När hösten knackar på dörren vill många av oss flytta in sommarens varma kvällar inomhus och byta ut rosévinet mot en varm kopp te, tända ljus och en bra bok. Kanske är du en av alla som haft den briljanta idén att styra upp en bokklubb med dina närmaste vänner men efter en eller två träffar har den runnit ut i sanden. De litterära diskussionerna och djupa analyserna tog stopp och vardagen stal tid från läsandet.

Låt oss vara ärliga, många gånger är vinet och sällskapet höjdpunkten i bokklubben. Vi är rätt säkra på att både engagemang och intresse kommer öka när det är vinet som får stå i centrum. Vinoteket delar därför med sig av höstens bästa idé: strunta i bokklubben och bjud in till en vinklubb istället!

Annons

6 tips för att lyckas med vinklubben

1. Sätt nivån

Elitsatsning eller för skojs skull? Bestäm svårighetsgrad och budget i förväg så har alla samma förväntningar. Vad är ni mest nyfikna på?

2. Var nyfikna

Fördjupa er inom ämnet. Om temat t ex är champagne så kan en i klubben kan få i uppgift att berätta om “champagnemetoden”, en annan kan få äran att visa hur sabrering går till och en tredje kan läsa på om vilka glas som gör sig bäst till bubblor. Många drycker har fler användningsområden än vad många tror. Både röda och vita viner passar fint i drinkar och mousserande är inte alls en dum ingrediens i extra lyxiga cupcakes.

Annons
Enas om vilka viner ni ska prova eller turas om att välja tema

3. Att välja viner

Låt inte bristen på fantasi stoppa er – beställ hem ett färdigt vinprovar-kit från nätet. Det är praktiskt eftersom du får flaskorna levererade till dörren. Dessutom finns information om vinerna nära till hands. Alternativt så kan ni turas om att välja tema för varje vinprovnings-kväll eller tillsammans komma överens om vad ni är mest nyfikna på. Vill ni veta mer om röda viner? Eller är det ett visst land eller område som lockar? Kanske är det en specifik druva ni vill veta mer om?

Annons

4. Fixa rätt tillbehör

Vin smakar olika i olika glas, därför kan det vara bra att ha vinglas av samma sort att prova med. Ni behöver inte ha lika många glas som ni provar viner, ni kan använda samma för flera. Ett vinprovarprotokoll hjälper er att analysera vinernas utseende, doft och smak, plus att det är ett bra sätt att hålla reda på vilka viner ni gillar och vill prova igen.

Tips! Be gästerna att inte använda parfym vid träffarna då det blir svårare att känna vinets doft med andra dofter i rummet.

En bok blir bättre med ett glas vin, ett glas vin blir godare med en bok!

5. Vin + bok = sant

Inte redo att släppa boken helt? Kombinera den med vinet. Kafka och Cava, Fiction Noir och Pinot Noir, Lagerlöf och Lagrein – här är det bara fantasin som sätter gränserna. En bok blir bättre med ett glas vin, ett glas vin blir godare med en bok!

Annons

6. Glöm inte snacksen!

Ost, chark, salta chips och bröd – vin blir godare med tilltugg. Tänk på att vinerna smakar annorlunda efter att du ätit så servera gärna tilltugget efter att ni analyserat vinerna. En ost- och vinprovning är ju inte heller ett dåligt tema!

Maxad ostbricka med hemgjorda tillbehör>>

Foto: Vinoteket och TT

Annons