Kika dyal limon – marockansk apelsinkaka
27 aug, 2024
AvRedaktionen ELLE
En av de råvaror som kännetecknar Marocko är just apelsinen och i Camilla Hamids kika dyal limon får den verkligen glänsa! Så bakar du den marockanska apelsinkakan!
Annons
Kika dyal limon – marockansk apelsinkaka
I den här kakan används allt på apelsinen utom kärnorna.
Annons
6–8 bitar
Du behöver:
1 normalstor ekologisk apelsin
1 stort el 2 små ägg
1¼ dl (110 g) strösocker
3 dl (150 g) mandelmjöl
Grovhackad sötmandel för garnering
Smör till formen
Gör så här:
- Tvätta apelsinen noga. Lägg den som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Koka upp på medelvärme och låt sedan sjuda under lock ca 45 minuter eller tills apelsinen är mjuk.
- Ta upp apelsinen, låt den svalna och dela den i grova bitar. Ta bort kärnorna. Mixa bitarna till en fin puré. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 175º, över- och undervärme. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt apelsinpurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten. Rör ner mandelmjölet och vänd försiktigt ihop smeten med en slickepott.
- Smörj en kakform, cirka 20 cm i diameter, och häll ner smeten.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20–30 minuter tills den fått gyllene färg och är genomgräddad, testa med en sticka.
- Låt kakan svalna lite och stjälp sedan upp den för att svalna helt. Garnera med mandel och servera.
Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken Home sweet home/Polaris
Annons