Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kika dyal limon – marockansk apelsinkaka

27 aug, 2024
AvRedaktionen ELLE
Recept på kika dyal limon – marockansk apelsinkaka
Ulrika Pousette
En av de råvaror som kännetecknar Marocko är just apelsinen och i Camilla Hamids kika dyal limon får den verkligen glänsa! Så bakar du den marockanska apelsinkakan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzestBrand logo
Dryckesbitar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzest

Kika dyal limon – marockansk apelsinkaka

I den här kakan används allt på apelsinen utom kärnorna.

Annons

6–8 bitar

Du behöver:

1 normalstor ekologisk apelsin
1 stort el 2 små ägg
1¼ dl (110 g) strösocker
3 dl (150 g) mandelmjöl
Grovhackad sötmandel för garnering
Smör till formen

Gör så här:

  1. Tvätta apelsinen noga. Lägg den som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Koka upp på medelvärme och låt sedan sjuda under lock ca 45 minuter eller tills apelsinen är mjuk.
  2. Ta upp apelsinen, låt den svalna och dela den i grova bitar. Ta bort kärnorna. Mixa bitarna till en fin puré. Ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 175º, över- och undervärme. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt apelsinpurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten. Rör ner mandelmjölet och vänd försiktigt ihop smeten med en slickepott.
  4. Smörj en kakform, cirka 20 cm i diameter, och häll ner smeten.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20–30 minuter tills den fått gyllene färg och är genomgräddad, testa med en sticka.
  6. Låt kakan svalna lite och stjälp sedan upp den för att svalna helt. Garnera med mandel och servera.

Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken Home sweet home/Polaris

Annons