Kladdkaka med champagnefrosting
24 nov, 2023
AvLinn Grubbström
Tänk att en kladdkaka kan bli årets godaste efterrätt – allt som saknas är en lyxig champagnefrosting!
Annons
Kladdkaka med champagnefrosting
Festa till kladdkakan med lyxig topping.
8 bitar
Du behöver:
150 g hasselnötter
100 g mörk choklad
2 msk kakao
100 g smör
40 g (½ dl) strösocker
3 ägg
Frosting:
1,8 dl champagne eller mousserande
230 g osaltat rumsvarmt smör
8 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
Nypa salt
Till servering:
Chokladpärlor
Ätbart guldpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Mixa hasselnötterna fint i en mixer. Hacka den mörka chokladen grovt.
- Tillsätt choklad, kakao, smör och socker. Mixa ingredienserna tills de är väl blandade.
- Separera äggen i gulor och vitor. Häll äggulorna i mixern och mixa till en jämn smet.
- Vispa äggvitorna fasta i en separat skål. Vänd försiktigt ner smeten i äggvitorna med en slickepott. Häll smeten i en springform, 25 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt den svalna.
- Frosting: Koka upp champagnen i en liten kastrull på medelhög värme. Sänk värmen och låt det sjuda tills det reduceras till ½ dl, det tar 7–10 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna, den ska vara rumsvarm eller kall.
- Vispa smöret på hög hastighet, gärna i en köksassistent, tills det är ljust och krämigt i 2–3 minuter. Tillsätt florsockret, 1 dl i taget, börja på låg hastighet och öka sedan. Tillsätt 3 msk av den reducerade champagnen och vaniljextrakt. Smaka av. Tillsätt resten av den reducerade champagnen om det behövs, och ev en nypa salt.
- Fyll en spritspåse försedd med en liten stjärntyll med krämen. Spritsa små toppar på kakan och toppa med chokladpärlor och guldpulver.
Foto: Peter Kam
Annons