Klassisk bœuf bourguignon
06 sep, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
Bœuf bourguignon är en klassisk fransk gryta som inte är så svår att göra som många tror!
Annons
Bœuf bourguignon
Tricket att låta grytan marinera ett dygn i kylen ger extra smak till den här populära klassikern.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 kg högrev
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 morötter
3 stjälkar bladselleri
100 g skogschampinjoner
150 g pärllök
2 knippen färsk timjan
2 lagerblad
100 g tärnat bacon
1 flaska rött vin
6 dl färdigblandad kalvfond
2 msk tomatpuré
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skär köttet i tärningar, cirka 3x3 cm. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj morötter och bladselleri och skär i grova bitar. Rensa svampen.
- Lägg kött och grönsaker i en fryspåse tillsammans med alla övriga ingredienser. Låt ligga en dag i kylen.
- Häll alltsammans i en kastrull och låt puttra försiktigt i 3–4 timmar under lock tills köttet är helt mört. Tillsätt eventuellt lite vatten under tiden så det inte kokar torrt.
- Krydda med salt och peppar och servera med ett gott, varmt bröd.
Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons