Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Klassisk lasagne med köttfärssås och mascarpone

23 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Recept på klassisk lasagne med köttfärssås och mascarpone
Rikke Westesen
I en riktigt god lasagne gömmer sig en smakrik köttfärssås och ett krispigt täcke på toppen. Mascarpone gör den extra krämig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Klassisk lasagne med köttfärssås och mascarpone

Istället för den klassiska bechamelsåsen använder vi här mascarpone. Då blir konsistensen extra krämig.

Så gör du en klassisk lasagne med köttfärssås och mascarpone
Fotograf RIkke Westesen Rikke Westesen
Annons

4 portioner

Tid: 25 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

250 g mascarpone
½ dl mjölk
50 g parmesan
Salt och peppar
12 torkade lasagneplattor, ca 250 g

Köttfärssås:

2 gula lökar, finhackade
2 msk olivolja till stekning
400 g nötfärs
400 g färdigköpt tomatsås
1 näve färsk basilika
1 dl mjölk
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Köttfärssås: Fräs löken i lite olja. Tillsätt färsen och stek i några minuter tills den får färg. Tillsätt tomat­såsen och koka upp. Plocka basilikan och rör ner den i såsen tillsammans med mjölken. Låt köttfärssåsen småkoka i 5-10 minuter, smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200° varmluft. Blanda mascarpone och mjölk i en skål. Blanda ner finriven parmesan i mascarponekrämen, salta och peppra.
  3. Lägg ett lager lasagneplattor i botten av en liten, smord ugnsform. Fördela köttfärssås och lite av mascarponekrämen ovanpå. Bygg lager på lager tills allt är slut, avsluta med mascarponekräm.
  4. Grädda lasagnen i ugnen i ca 25 minuter tills den är gyllene och plattorna är mjuka. Låt lasagnen svalna lite innan servering.

Foto: Rikke Westesen

Annons