Klassisk lasagne med köttfärssås och mascarpone
23 jan, 2025
AvLouisa Lorang
I en riktigt god lasagne gömmer sig en smakrik köttfärssås och ett krispigt täcke på toppen. Mascarpone gör den extra krämig!
Annons
Klassisk lasagne med köttfärssås och mascarpone
Istället för den klassiska bechamelsåsen använder vi här mascarpone. Då blir konsistensen extra krämig.
Annons
4 portioner
Tid: 25 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
250 g mascarpone
½ dl mjölk
50 g parmesan
Salt och peppar
12 torkade lasagneplattor, ca 250 g
Köttfärssås:
2 gula lökar, finhackade
2 msk olivolja till stekning
400 g nötfärs
400 g färdigköpt tomatsås
1 näve färsk basilika
1 dl mjölk
Salt och peppar
Gör så här:
- Köttfärssås: Fräs löken i lite olja. Tillsätt färsen och stek i några minuter tills den får färg. Tillsätt tomatsåsen och koka upp. Plocka basilikan och rör ner den i såsen tillsammans med mjölken. Låt köttfärssåsen småkoka i 5-10 minuter, smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200° varmluft. Blanda mascarpone och mjölk i en skål. Blanda ner finriven parmesan i mascarponekrämen, salta och peppra.
- Lägg ett lager lasagneplattor i botten av en liten, smord ugnsform. Fördela köttfärssås och lite av mascarponekrämen ovanpå. Bygg lager på lager tills allt är slut, avsluta med mascarponekräm.
- Grädda lasagnen i ugnen i ca 25 minuter tills den är gyllene och plattorna är mjuka. Låt lasagnen svalna lite innan servering.
Foto: Rikke Westesen
Annons