Så kombinerar du champagnen med nyårsrätterna
Nyår närmar sig och även om maten är en viktig del av firandet är det ändå champagnen som står i centrum under årets sista dag.
Ett vanligt misstag många gör är att servera en söt nyårspannacotta med en torr champagne. Detta gör att drycken upplevs som sur och inte alls kommer till sin rätta.
Här tipsar Katrine Guldager, Nordic Consumer Engagement Manager på Moët & Chandon, om hur du ska tänka för att kombinera champagnen med nyårsmaten på bästa sätt!
Grundregeln när du kombinerar mat med champagne
En grundregel när du ska kombinera champagne med nyårsmaten – såväl som julmaten – är: Söta rätter, till exempel desserten, ska kombineras med en söt champagnesort, medan de mindre söta rätterna, till exempel förrätt och huvudrätt, passa bättre ihop med en torr champagne.
Champagne till förrätten
Till aperitif och förrätter bjuds det ofta på lätta, salta rätter, till exempel räkcocktail, snittar, löjrom, crème fraîche eller dill. Dessa smaker kombineras allra bäst med en torr champagne.
Champagne till huvudrätten
Starkare och fler smaker är ofta något som kännetecknar huvudrätterna under jul och nyår. Här passar det bäst att kombinera maten med en kraftigare champagne.
Champagne till efterrätt och dessert
Knäck, pannacotta och andra sötsaker som vi avslutar festmåltiden med kräver en halvsöt ”demi sec”-champagne.
Källa: Moët & Chandon Foto: TT