Korngrynssallad med betor och bönkräm
06 okt, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Korngryn, betor och päron möts här i en svårslagen kombination. Den här korngrynssalladen har allt!
Annons
Korngrynssallad med betor och bönkräm
Den här salladen står sig som en egen rätt, gärna snyggt upplagd i skålar.
4 portioner
Annons
Du behöver:
4 rödbetor
2 msk olivolja
1 tsk honung
4 stjälkar färsk timjan
Salt och nymald peppar
3 dl korngryn eller fullkornsbulgur
4 polka- eller gulbetor
50 g färsk bladspenat
2 päron
50 g getost
Bönkräm:
1 burk stora vita bönor
2 citroner
1 vitlöksklyfta
1 msk vatten
1 msk limesaft
½ dl olivolja
Salt och nymald peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skala rödbetorna, skär i kvartar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla rödbetorna med olja. Ringla över honung och strö över timjan, salt och peppar.
- Baka rödbetorna i ugnen tills de är mjuka, i 30–45 minuter. Låt svalna och skär ev i mindre bitar.
- Koka korngryn enligt anvisning på förpackningen.
- Skala polka- eller gulbetorna och skiva mycket tunt, gärna med mandolin. Skölj spenaten. Skiva päronen tunt. Smula getosten. Lägg upp korngryn, båda sorters betor, spenat, päron och getost i fyra skålar.
- Bönkräm: Skölj bönorna i en sil och låt rinna av. Pressa saften ur citronerna och skala vitlöken. Mixa bönor, citronsaft, vitlök, vatten, lime, olja, salt och peppar i en blender eller med en stavmixer till en slät kräm. Smaka av och servera till salladen.
- Tips: Förbered bönkrämen dagen innan eller ta genvägen med en färdigköpt hummus.
Foto: Maria Warnke Nørregaard
Annons