Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Korngrynssallad med betor och bönkräm

06 okt, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på korngrynssallad med betor och bönkräm
Korngryn, betor och päron möts här i en svårslagen kombination. Den här korngrynssalladen har allt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #2 - Spaghetti med rödbetspesto & chèvreBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #2 - Spaghetti med rödbetspesto & chèvre

Korngrynssallad med betor och bönkräm

Den här salladen står sig som en egen rätt, gärna snyggt upplagd i skålar.

Läcker korngrynssallad med betor och bönkräm

4 portioner

Annons

Du behöver:

4 rödbetor
2 msk olivolja
1 tsk honung
4 stjälkar färsk timjan
Salt och nymald peppar
3 dl korngryn eller fullkornsbulgur
4 polka- eller gulbetor
50 g färsk bladspenat
2 päron
50 g getost

Bönkräm:

1 burk stora vita bönor
2 citroner
1 vitlöksklyfta
1 msk vatten
1 msk limesaft
½ dl olivolja
Salt och nymald peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala rödbetorna, skär i kvartar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla rödbetorna med olja. Ringla över honung och strö över timjan, salt och peppar.
  2. Baka rödbetorna i ugnen tills de är mjuka, i 30–45 minuter. Låt svalna och skär ev i mindre bitar.
  3. Koka korngryn enligt anvisning på förpackningen.
  4. Skala polka- eller gulbetorna och skiva mycket tunt, gärna med mandolin. Skölj spenaten. Skiva päronen tunt. Smula getosten. Lägg upp korngryn, båda sorters betor, spenat, päron och getost i fyra skålar.
  5. Bönkräm: Skölj bönorna i en sil och låt rinna av. Pressa saften ur citronerna och skala vitlöken. Mixa bönor, citronsaft, vitlök, vatten, lime, olja, salt och peppar i en blender eller med en stavmixer till en slät kräm. Smaka av och servera till salladen.
  6. Tips: Förbered bönkrämen dagen innan eller ta genvägen med en färdigköpt hummus.

Foto: Maria Warnke Nørregaard

Annons