Pizza med rödbeta, getost och gremolata
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Att rödbeta och getost hör hemma på pizza är sen gammalt! Uppgradera den med gremolata, riven parmesan och riven pecorino!
Annons
Pizza med rödbeta, getost och gremolata
Degen får jäsa i kylen för att den ska hinna utveckla mer smak. Getosten kan bytas ut mot ricotta.
4 stycken
Annons
Du behöver:
Pizzadeg:
8 g jäst
350 g (3 ½ dl) ljummet vatten
540 g (9 dl) pizzamjöl, tipo 00
2 msk salt
Olivolja till formen
Topping:
2 rödbetor
200 g färsk getost
50 g parmesan
Lite olivolja
Lite salt
Gremolata:
1 handfull bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 citron
Till servering:
50 g pecorino
Gör så här:
- Pizzadeg: Lös upp jästen i ljummet vatten i en skål. Tillsätt mjölet och rör tills degen är slät och lätt klibbig. Blanda i saltet. Täck skålen med plastfolie och en ren kökshandduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
- Dela försiktigt degen i 4 delar, ev med ett fuktat skrapkort. Lägg degbitarna i en stor form smord med olivolja, täck med plastfolie och låt degbitarna vila i kylskåp över natten.
- Sätt ugnen på 275° varmluft. Kavla ut degbitarna till tunna pizzabottnar på en mjölad arbetsbänk.
- Topping: Skala rödbetorna och skär dem i mycket tunna skivor, ev med en mandolin.
- Dela getosten i mindre bitar och fördela på bottnarna tillsammans med rödbetor.
- Riv parmesan grovt och strö över den. Ringla över lite olivolja och krydda med salt. Grädda pizzorna, en i taget, i 8–12 minuter tills gyllene och genomgräddade.
- Gremolata: Skölj persiljan och hacka grovt. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen och riv skalet grovt för att få ca 2 msk citronskal. Blanda allt i en liten skål.
- Riv pecorino grovt. Toppa de varma pizzorna med pecorino och gremolata och servera genast.
Foto: Anne Marie Jo
Annons