Kotlettrad med rotfrukter och örtig vinägrett
09 jul, 2024
AvEva Boström
Kotlettraden vilar på en färgglad och smakrik bädd av grönsaker och rotfrukter med en örtig vinägrett på toppen. Magiskt!
Annons
Kotlettrad med örtig vinägrett
Kotlettraden är toppad med sesamfrön och serveras med en örtig vinägrett.
Annons
6 portioner
Du behöver:
800 g utskuren kotlettrad
1 tsk kinesisk soja
2 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk sesamfrön
800 g klyftpotatis
200 g morötter
200 g palsternackor
1 röd paprika
1 rödlök
2 msk olja
20 g riven parmesanost
20 g rucola eller mâchesallad
Örtig vinägrett:
1 msk hackad gräslök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
2 msk flytande honung
1 äggula
¾ dl olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225º.
- Pensla köttet med soja. Lägg det på folie, lägg över på en plåt. Sätt en köttermometer mitt i den tjockaste delen av köttet. Vik upp foliekanterna runt köttet. Strö över sesamfrön samt hälften av saltet och pepparn.
- Ansa potatis, rotfrukter, paprika och lök och skär i bitar. Lägg det bredvid köttet. Droppa över olja och strö på resterande salt och peppar. Sätt in plåten längst ner i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 70°, ca 30 minuter.
- Lyft upp köttet, med aluminiumfoliet runt det, från plåten. Höj ugnsvärmen till 250° och sätt in grönsakerna igen i ca 15 minuter så de får lite färg.
- Blanda samman alla ingredienser till såsen utom oljan. Kör med en stavmixer och tillsätt oljan lite i taget till en krämig sås. Smaka av med salt.
- Skiva köttet, lägg tillbaka det på plåten. Häll lite sås på kött och grönsaker. Strö riven ost, sallad och ev extra gräslök över. Servera med resten av såsen.
Foto: Lisa Björner
Annons