Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Kotlettrad med rotfrukter och örtig vinägrett

09 jul, 2024
AvEva Boström
Recept på kotlettrad med rotfrukter och örtig vinägrett
Lisa Björner
Kotlettraden vilar på en färgglad och smakrik bädd av grönsaker och rotfrukter med en örtig vinägrett på toppen. Magiskt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #3: Cruditéer med lökdippBrand logo
Middag hos Wood #3: Cruditéer med lökdipp

Kotlettrad med örtig vinägrett

Kotlettraden är toppad med sesamfrön och serveras med en örtig vinägrett.

Annons

6 portioner

Du behöver:

800 g utskuren kotlettrad
1 tsk kinesisk soja
2 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk sesamfrön
800 g klyftpotatis
200 g morötter
200 g palsternackor
1 röd paprika
1 rödlök
2 msk olja
20 g riven parmesanost
20 g rucola eller mâchesallad

Örtig vinägrett:

1 msk hackad gräslök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
2 msk flytande honung
1 äggula
¾ dl olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225º.
  2. Pensla köttet med soja. Lägg det på folie, lägg över på en plåt. Sätt en köttermometer mitt i den tjockaste delen av köttet. Vik upp foliekanterna runt köttet. Strö över sesamfrön samt hälften av saltet och pepparn.
  3. Ansa potatis, rotfrukter, paprika och lök och skär i bitar. Lägg det bredvid köttet. Droppa över olja och strö på resterande salt och peppar. Sätt in plåten längst ner i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 70°, ca 30 minuter.
  4. Lyft upp köttet, med aluminiumfoliet runt det, från plåten. Höj ugnsvärmen till 250° och sätt in grönsakerna igen i ca 15 minuter så de får lite färg.
  5. Blanda samman alla ingredienser till såsen utom oljan. Kör med en stavmixer och tillsätt oljan lite i taget till en krämig sås. Smaka av med salt.
  6. Skiva köttet, lägg tillbaka det på plåten. Häll lite sås på kött och grönsaker. Strö riven ost, sallad och ev extra gräslök över. Servera med resten av såsen.

Foto: Lisa Björner

Annons