Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kronärtskockskräm med grillad aubergine och pitabröd

08 okt, 2024
AvPernille Skjødt
AvLouisa Lorang
Recept på kronärtskockskräm med grillad aubergine och pitabröd
Columbus Leth
Vi älskar plockmat, särskilt till middag! Vad sägs om grillad aubergine, kronärtskockskräm och krispigt pitabröd? Girl dinner deluxe!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
I mitt kök #1 - Jimmy GuoBrand logo
I mitt kök #1 - Jimmy Guo

Kronärtskockskräm med grillad aubergine och krispiga pitabröd

Matigt, plockigt, gott! Missa inte den här ljuvliga kronärtskockskrämen.

Annons

4 portioner

Tid: 35 minuter

Du behöver:

150 g kronärtskockshjärtan i olja
1 burk stora vita bönor
1 vitlöksklyfta
1 msk tahini
½ pressad citron
Salt och nymalen svartpeppar

Grillad auberginesallad:

1 aubergine
Salt
2 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
3 salladslökar
¼ knippe bredbladig persilja
50 g färsk babyspenat
½ färsk röd chili
Svartpeppar

Krispiga pitabröd:

4 pitabröd
2 msk olivolja, till stekning
Salt

Till servering:

1 granatäpple

Gör så här:

  1. Häll av kronärtskockorna, spara lagen. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten, låt rinna av. Skala vitlöken och pressa den. Lägg den i en kastrull med kronärtskockorna och bönorna och värm upp i några minuter.
  2. Mixa till en slät konsistens tillsammans med tahini och citronsaft. Krydda med lagen från kronärtskockorna samt salt och peppar.
  3. Grillad auberginesallad: Skölj och skiva auberginen. Strö över lite salt och lägg över skivorna i en skål med oljan. Stek auberginen gyllene och möra i en (grill)panna ca 5 minuter på var sida. Lägg skivorna på en tallrik, ringla över balsamvinäger och ställ in i kylen en stund.
  4. Skölj salladslöken och skär den i tunna skivor på snedden. Skölj och plocka persiljan. Skölj och torka spenaten. Skölj chilin och skär den i tunna skivor. Vänd runt den grillade auberginen tillsammans med spenaten i en skål. Smaka av med salt, peppar och ev mer balsamico. Toppa med salladslök och chili.
  5. Pitachips: Skär pitabröden i trekanter och stek dem gyllene på båda sidor i olja i en panna. Strö över lite salt.
  6. Servering: Rulla granatäpplet lätt med handflatan på köksbänken för att lossa kärnorna. Halvera granatäpplet och slå ut kärnorna, rensa bort de vita bittra hinnorna. Strö granatäpplekärnorna över kronärtskockskrämen och servera med grillad auberginesallad och pitabröd.

Foto: Columbus Leth

Annons