Krispiga kroppkakor med champinjon- och parmesanfyllning
17 apr, 2025
AvMatilda Klarqvist
Kroppkakor med en champinjon- och parmesanfyllning kokas för att sedan friteras krispiga. Bara vinnaren av Sveriges mästerkock 2025 skulle kunna komma på något så briljant!
Annons
Krispiga kroppkakor med champinjon- och parmesanfyllning
Mjuk potatis med krispigt skal och en umamibomb på insidan. Hur gott låter inte det? Och då lovar jag att det är ännu godare än det låter.
Annons
6–8 portioner
Du behöver:
1 kg mjölig potatis
300 g färska champinjoner
1 tsk + 1 tsk + 1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
75 g + 50 g riven parmesan
150 g + 100 g vetemjöl
1 + 2 ägg
2 dl panko
1 liter neutral matolja till fritering
Svartpeppar
Gör så här:
- Koka potatisen (med skal) tills den är genomkokt. Häll av vattnet och låt den svalna.
- Skölj, ansa och mixa champinjonerna till en finfördelad färs.
- Fräs champinjonsmeten i en stekpanna på medelvärme tills all vätska släppt. Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk olja.
- Skala och riv vitlöken, och tillsätt i smeten tillsammans med 75 g riven parmesan. Fräs i ytterligare några minuter till en fast kräm och smaka av med peppar. Stäng av plattan och låt fyllningen svalna.
- Skala och mosa potatisen. Tillsätt 150 g mjöl, 1 ägg och 1 tsk salt och rör till en deg.
- Forma kroppkakorna genom att ta upp en liten klump (cirka 30 g) deg och platta ut i handen, lägg cirka 1 tsk champinjonfyllning i mitten och tryck ihop degen till en rund boll. Lägg bollen på en mjölad skärbräda. Upprepa tills degen är slut och du har cirka 24 små bollar.
- Koka upp vatten med 1 tsk salt i en stor kastrull. Sänk till medelvärme.
- Lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda i cirka 10 minuter. Ta upp dem med hålslev när de flyter upp till ytan.
- Hetta upp oljan i en kastrull till 160 grader.
- Häll upp cirka 100 g mjöl i en djup tallrik, vispa ihop 2 ägg i en tallrik och häll panko i en tredje tallrik. Dubbelpanera kroppkakorna genom att först rulla dem i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
- Fritera några kroppkakor i taget tills de är gyllene, cirka 5 minuter. Servera med riven parmesan.
Foto: Ulrika Pousette
Recept ur kokboken Queen Green (Bonnier Fakta)
Annons