Krossad sesampotatis med asiatisk skagenröra
01 okt, 2024
AvJennie Walldén
Jennie Walldéns asiatiska skagenröra kommer med lite extra hetta och gör sig som en suverän topping på krossad sesampotatis.
Annons
Krossad sesampotatis med asiatisk skagenröra
En variant på bakad potatis med en asiatisk twist! Förgyller vilken vardagskväll som helst.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Sesampotatis:
900 g mjölig potatis
100 g smör
1 dl sesamfrön
2 vitlöksklyftor, finhackade
Salt och svartpeppar
Asiatisk skagenröra:
500 g handskalade räkor
1 dl majonnäs
3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk srirachasås
4 msk finhackad gräslök (spara lite till att toppa med)
1⁄2liten rödlök, finhackad
1 knippe koriander, hackad
Till servering:
2 nävar späda salladsblad
1 lime, i klyftor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader, varm- luftsfunktion.
- Koka potatisen med skal i cirka 20 minuter.
- Bryn smöret i en liten kastrull tills det börjar dofta kola. Dra av från värmen och rör ner sesam- frön och vitlök.
- Låt potatisen ånga av på plattan i 1 minut, lägg sedan över den på en plåt med bakplåtspappe och tryck till varje potatis med undersidan av ett stort glas eller en liten kastrull. Fördela sesam- smöret över potatisarna. Salta och peppra, rosta sedan i ugnen tills potatisen är gyllene, det tar cirka 20 minuter.
- Blanda majonnäsen med yoghurt, vitlök, sriracha, gräslök, rödlök och koriander i en bunke. Krama ut vätskan ur räkorna, lägg i dem och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela potatisen på fyra tallrikar och toppa med skagenröran. Strö över extra gräslök och servera genast med salladsblad och limeklyftor.
Foto: Lennart Weibull
Bilder och recept ur boken SMAK (Polaris förlag)
Annons