Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Krusbärskräm med havregrynscrumble

09 jul, 2024
AvThomas Alcayaga
Recept på krusbärskräm med havregrynscrumble
columbus leth
Det här är sommaren vi ger de syrliga krusbärskrämen upprättelse – som en god dessert med en havregrynscrumble och en frisk yoghurtkräm!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Krusbärskräm med havregrynscrumble

De syrliga krusbären är ofta lite förbisedda. Men här har det fått huvudrollen i en härlig dessert.

Annons

4 portioner

Du behöver:

600 g gröna krusbär
1 vaniljstång
2 dl vatten
125 g (1 dl) strösocker
½ obesprutad citron
1 msk potatismjöl

Havregrynscrumble:

50 g smör
40 g (ca ¾ dl) vetemjöl
30 g (1/3 dl) strösocker
50 g (1 dl) havregryn
50 g vit choklad

Yoghurtkräm:

1 ¼ dl naturell yoghurt
½ dl vispgrädde
1 msk florsocker
½ obesprutad citron

Till servering:

1 näve citronverbena

Gör så här:

  1. Skölj och rensa krusbären.
  2. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med krusbären och vatten. Koka upp och låt det sjuda i 5 minuter.
  3. Tillsätt socker och smaksätt med fint rivet citronskal och -saft. Låt småkoka i ytterligare 3–4 minuter och stäng av värmen.
  4. Lös upp potatismjölet i lite kallt vatten i en kopp. Blanda ner redningen, lite i taget, i krusbären tills du har en jämntjock kräm. Ställ in den i kylen.
  5. Havregrynscrumble: Sätt ugnen på 180°. Blanda smör, mjöl och socker i en skål till en jämn massa. Tillsätt havregryn och grovhackad vit choklad, blanda väl.
  6. Fördela blandningen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen ca 15 minuter, tills gyllene. Ta ut från ugnen, smula den och låt svalna.
  7. Yoghurtkräm: Rör ihop yoghurt, grädde och florsocker i en skål och smaksätt med fint rivet citronskal.
  8. Servering: Häll upp krusbärs­krämen i skålar. Fördela yoghurtkräm och crumble ovanpå och dekorera med citronverbena.

Foto: Columbus Leth

Annons