Krusbärskräm med havregrynscrumble
09 jul, 2024
AvThomas Alcayaga
Det här är sommaren vi ger de syrliga krusbärskrämen upprättelse – som en god dessert med en havregrynscrumble och en frisk yoghurtkräm!
Annons
Krusbärskräm med havregrynscrumble
De syrliga krusbären är ofta lite förbisedda. Men här har det fått huvudrollen i en härlig dessert.
Annons
4 portioner
Du behöver:
600 g gröna krusbär
1 vaniljstång
2 dl vatten
125 g (1 dl) strösocker
½ obesprutad citron
1 msk potatismjöl
Havregrynscrumble:
50 g smör
40 g (ca ¾ dl) vetemjöl
30 g (1/3 dl) strösocker
50 g (1 dl) havregryn
50 g vit choklad
Yoghurtkräm:
1 ¼ dl naturell yoghurt
½ dl vispgrädde
1 msk florsocker
½ obesprutad citron
Till servering:
1 näve citronverbena
Gör så här:
- Skölj och rensa krusbären.
- Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med krusbären och vatten. Koka upp och låt det sjuda i 5 minuter.
- Tillsätt socker och smaksätt med fint rivet citronskal och -saft. Låt småkoka i ytterligare 3–4 minuter och stäng av värmen.
- Lös upp potatismjölet i lite kallt vatten i en kopp. Blanda ner redningen, lite i taget, i krusbären tills du har en jämntjock kräm. Ställ in den i kylen.
- Havregrynscrumble: Sätt ugnen på 180°. Blanda smör, mjöl och socker i en skål till en jämn massa. Tillsätt havregryn och grovhackad vit choklad, blanda väl.
- Fördela blandningen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen ca 15 minuter, tills gyllene. Ta ut från ugnen, smula den och låt svalna.
- Yoghurtkräm: Rör ihop yoghurt, grädde och florsocker i en skål och smaksätt med fint rivet citronskal.
- Servering: Häll upp krusbärskrämen i skålar. Fördela yoghurtkräm och crumble ovanpå och dekorera med citronverbena.
Foto: Columbus Leth
Annons