Mjuk rabarberkaka med marängtopping
24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Inget säger sommar som rabarber så sväng ihop denna busenkla rabarberkaka med marängtopping, du kan tacka oss sen!
Annons
Mjuk rabarberkaka med marängtopping
Saftig kaka som är enkel att svänga ihop. Marängen går att förbereda och toppa med när kakan är färdig.
Annons
6 portioner
Du behöver:
150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ dl mjölk
200 g rabarber
½ dl rörsocker
Maräng:
1 äggvita
½ dl socker
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175° och lägg bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter.
- Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken. Fördela smeten i formen.
- Skär rabarbern i små bitar. Blanda med rörsocker. Fördela dem ovanpå smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, 45–50 minuter.
- Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga i en skål med elvisp. Tillsätt socker, lite i taget, och fortsätt vispa tills marängen är helt blank och styv. Lägg upp rabarberkakan på ett fat. Fyll en spritspåse med marängen och dekorera tårtan med små marängtoppar. Bränn marängen gyllene med en liten creme brulée-brännare och servera direkt.
Foto: Peter Kam, Nick Degn
Annons