Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mjuk rabarber­kaka med marängtopping

24 maj, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på mjuk rabarberkaka med marängtopping
Peter Kam
Inget säger sommar som rabarber så sväng ihop denna busenkla rabarberkaka med marängtopping, du kan tacka oss sen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Mjuk rabarber­kaka med marängtopping

Saftig kaka som är enkel att svänga ihop. Marängen går att förbereda och toppa med när kakan är färdig.

Mjuk rabarberkaka som går snabbt att svänga ihop och som sedan toppas med läcker marängtopping
Peter Kam
Annons

6 portioner

Du behöver:

150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ dl mjölk
200 g rabarber
½ dl rörsocker

Maräng:

1 äggvita
½ dl socker

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 175° och lägg bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken. Fördela smeten i formen.
  3. Skär rabarbern i små bitar. Blanda med rör­socker. Fördela dem ovanpå smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, 45–50 minuter.
  4. Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga i en skål med elvisp. Tillsätt socker, lite i taget, och fortsätt vispa tills marängen är helt blank och styv. Lägg upp rabarberkakan på ett fat. Fyll en spritspåse med marängen och dekorera tårtan med små marängtoppar. Bränn marängen gyllene med en liten creme brulée-brännare och servera direkt.

Foto: Peter Kam, Nick Degn

Annons