Kryddig varm choklad
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Krydda upp din varma choklad gjord på äkta mörk choklad, spetsa med lite rom och toppa med nyvispad grädde – en vuxenvariant på barndomsklassikern!
Annons
Kryddig varm choklad
Generös och lyxig varm choklad med kryddor och grädde. Rommen kan uteslutas om drycken ska vara alkoholfri.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 apelsin
1 liter mjölk
1 kanelstång
8 hela kryddnejlikor
100 g (1,3 dl) farinsocker
2 msk kakao
200 g mörk choklad
Ev mörk rom
Topping:
5 dl vispgrädde
2 msk kakao
Gör så här:
- Skala apelsinen (undvik det vita som smakar beskt). Lägg skalet i en kastrull tillsammans med mjölk, krossad kanelstång och kryddnejlikor. Låt det sjuda i 5–8 minuter. Håll koll så att mjölken inte bränner fast eller kokar över. Släng kryddorna. Vispa lite av den heta mjölken med socker och kakao i en skål. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och tillsätt hackad choklad. Låt chokladen smälta. Smaka av med farinsocker och ev mer kakao. Ta kastrullen från värmen. Rör ev i lite rom i chokladen (3–4 cl per person) och smaka av.
- Vispa grädden mjuk med elvisp. Servera den varma drycken med pudrad kakao på toppen. Njut genast.
Foto: Columbus Leth
Annons