Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kryddig varm choklad

25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Recept på kryddig varm choklad
Krydda upp din varma choklad gjord på äkta mörk choklad, spetsa med lite rom och toppa med nyvispad grädde – en vuxenvariant på barndomsklassikern!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Kryddig varm choklad

Generös och lyxig varm choklad med kryddor och grädde. Rommen kan uteslutas om drycken ska vara alkoholfri.

Kryddig varm choklad med mörk rom

4 portioner

Annons

Du behöver:

1 apelsin
1 liter mjölk
1 kanelstång
8 hela kryddnejlikor
100 g (1,3 dl) farinsocker
2 msk kakao
200 g mörk choklad
Ev mörk rom

Topping:

5 dl vispgrädde
2 msk kakao

Gör så här:

  1. Skala apelsinen (undvik det vita som smakar beskt). Lägg skalet i en kastrull tillsammans med mjölk, krossad kanelstång och kryddnejlikor. Låt det sjuda i 5–8 minuter. Håll koll så att mjölken inte bränner fast eller kokar över. Släng kryddorna. Vispa lite av den heta mjölken med socker och kakao i en skål. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och tillsätt hackad choklad. Låt chokladen smälta. Smaka av med farinsocker och ev mer kakao. Ta kastrullen från värmen. Rör ev i lite rom i chokladen (3–4 cl per person) och smaka av.
  2. Vispa grädden mjuk med elvisp. Servera den varma drycken med pudrad kakao på toppen. Njut genast.

Foto: Columbus Leth

Annons