Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tigerkaka med apelsin och nutellatopping

14 apr, 2023
AvMai Knauer
Recept på tigerkaka med apelsin och nutellatopping
Tigerkakan uppgraderar du enkelt med lite apelsin och nutellatopping. Godare än så här blir det inte!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Tigerkaka med ­apelsin och ­nutellatopping

Vässa klorna på tigerkakan med apelsin och Nutellakräm.

Uppgradera tigerkakan med apelsin och nutellatopping

8 bitar

Annons

Du behöver:

1 vaniljstång
200 g (2 ¹/³ dl) strösocker
1 ekologisk apelsin
200 g smör, mjukt
4 ägg
200 g (3 ¹/³ dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
75 g mörk choklad

Nutellatopping:

75 g hasselnötskräm, t ex Nutella
35 g smör, mjukt
100 g (drygt 1 ½ dl) florsocker
1 msk kakao
3 msk vaniljextrakt
25 g osaltade pistaschnötter utan skal

Rör ihop den vita och den bruna smeten till tigerkakan, men blanda inte för mycket för att få rätt marmorering.
Rör ihop den vita och den bruna smeten till tigerkakan, men blanda inte för mycket för att få rätt marmorering.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °. Halvera vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda dem med lite av sockret. Vispa vaniljfrön, socker, finrivet apelsinskal och smör luftigt i en skål med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner blandningen i smeten och rör ihop ordentligt.
  2. Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Vänd ihop ¹/³ av smeten med chokladen till en jämn smet. Häll försiktigt ner chokladsmeten i den ljusa smeten, och rör om lite med en slickepott, i form av en åtta.
  3. Häll smeten i en brödform, 10 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper, och grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka om den är klar, stickan ska komma ut torr. Låt kakan kallna helt i formen på galler.
  4. Nutellatopping: Vispa Nutella och smör i en skål med elvisp i 1–2 minuter. Sikta ner florsocker och kakao och tillsätt vaniljextrakt. Rör om väl. Bred toppingen över kakan och garnera med pistaschnötter. Kakan är godast nybakad.

Foto: Columbus Leth

Annons