Tigerkaka med apelsin och nutellatopping
14 apr, 2023
AvMai Knauer
Tigerkakan uppgraderar du enkelt med lite apelsin och nutellatopping. Godare än så här blir det inte!
Annons
Tigerkaka med apelsin och nutellatopping
Vässa klorna på tigerkakan med apelsin och Nutellakräm.
8 bitar
Annons
Du behöver:
1 vaniljstång
200 g (2 ¹/³ dl) strösocker
1 ekologisk apelsin
200 g smör, mjukt
4 ägg
200 g (3 ¹/³ dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
75 g mörk choklad
Nutellatopping:
75 g hasselnötskräm, t ex Nutella
35 g smör, mjukt
100 g (drygt 1 ½ dl) florsocker
1 msk kakao
3 msk vaniljextrakt
25 g osaltade pistaschnötter utan skal
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 °. Halvera vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda dem med lite av sockret. Vispa vaniljfrön, socker, finrivet apelsinskal och smör luftigt i en skål med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner blandningen i smeten och rör ihop ordentligt.
- Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Vänd ihop ¹/³ av smeten med chokladen till en jämn smet. Häll försiktigt ner chokladsmeten i den ljusa smeten, och rör om lite med en slickepott, i form av en åtta.
- Häll smeten i en brödform, 10 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper, och grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka om den är klar, stickan ska komma ut torr. Låt kakan kallna helt i formen på galler.
- Nutellatopping: Vispa Nutella och smör i en skål med elvisp i 1–2 minuter. Sikta ner florsocker och kakao och tillsätt vaniljextrakt. Rör om väl. Bred toppingen över kakan och garnera med pistaschnötter. Kakan är godast nybakad.
Foto: Columbus Leth
Annons