Läcker key lime pie-cheesecake
Key lime pie-cheesecake
En festfin kaka med en frisk smak av lime som ser svårare ut att göra än den är.
8 portioner
Du behöver:
Kexbotten:
200 g digestivekex
100 g smör
1 msk farinsocker
1 nypa salt
Lime-mousse:
4 gelatinblad
1 dl limesaft
Drygt 1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt, 10 %
Limegelé:
3 gelatinblad
1 dl limesaft
Drygt 1 dl strösocker
1 droppe ljusgrön hushållsfärg
Grön skogssyra
Steg 1
Kexbotten: Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och tårtplast längs kanten. Krossa kexen till fina smulor i blender eller mixer.
Steg 2
Smält smöret och rör ner i kexsmulorna tillsammans med farinsocker och salt. Tryck ut kexmassan i botten av springformen och jämna till ytan med baksidan av en slev. Ställ bottnen kallt.
Steg 3
Lime-mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm upp limesaft och socker i en kastrull till sockret har lösts upp. Krama ur gelatinbladen och rör ut i limesaften. Häll blandningen i en skål och ställ att svalna i 10 minuter – den ska inte stelna bra bli ljummen.
Steg 4
Vispa grädden. Vänd ner yoghurten i grädden. Vänd försiktigt ner den ljumma limesaften. Bred ut lime-moussen över kexbottnen och ställ i kylen i 4 timmar.
Steg 5
Limegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm limesaft och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i limesaften till de har lösts upp helt. Tillsätt 1–2 droppar hushållsfärg så att saften får en riktigt fin ljusgrön färg. Låt svalna i ca 10 minuter, så att den fortfarande är flytande, men inte så varm.
Steg 6
Häll limegelén över moussen i en tunn stråle så att den fördelar sig jämnt. Sätt tillbaka tårtan i kylen tills gelén har stelnat (det tar ca 2 timmar). Lägg upp tårtan på ett fat och pynta med grön skogssyra och kexsmulor.
Foto: Betina Hastoft