Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Läcker key lime pie-cheesecake

12 apr, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på key lime pie-cheesecake
Betina Hastoft
Baka en härligt grön cheesecake där fyllningen har frisk smak av lime. Med vår steg-för-steg-beskrivning är det lätt som plätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood #8: Chokladfudgepudding med glass

Key lime pie-cheesecake

En festfin kaka med en frisk smak av lime som ser svårare ut att göra än den är.

Steg för steg-guide hur du gör en key lime pie-cheesecake
Betina Hastoft

8 portioner

Annons

Du behöver:

Kexbotten:

200 g digestivekex
100 g smör
1 msk farinsocker
1 nypa salt

Lime-mousse:

4 gelatinblad
1 dl limesaft
Drygt 1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt, 10 %

Limegelé:

3 gelatinblad
1 dl limesaft
Drygt 1 dl strösocker
1 droppe ljusgrön hushållsfärg
Grön skogssyra

Steg 1

Steg 1 – krossa kexen till fina smulor.
Betina Hastoft

Kexbotten: Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och tårtplast längs kanten. Krossa kexen till fina smulor i blender eller mixer.

Annons

Steg 2

Steg 2 – tryck ut kexmassan i botten av springformen
Betina Hastoft

Smält smöret och rör ner i kexsmulorna tillsammans med farinsocker och salt. Tryck ut kexmassan i botten av springformen och jämna till ytan med baksidan av en slev. Ställ bottnen kallt.

Steg 3

Steg 3 – lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter
Betina Hastoft

Lime-mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm upp limesaft och socker i en kastrull till sockret har lösts upp. Krama ur gelatinbladen och rör ut i lime­saften. Häll blandningen i en skål och ställ att svalna i 10 minuter – den ska inte stelna bra bli ljummen.

Annons

Steg 4

Steg 4 – vispa grädden och vänd ner yoghurten
Betina Hastoft

Vispa grädden. Vänd ner yoghurten i grädden. Vänd försiktigt ner den ljumma limesaften. Bred ut lime-moussen över kexbottnen och ställ i kylen i 4 timmar.

Steg 5

Steg 5 – värm limesaft och socker i en kastrull tills sockret lösts upp
Betina Hastoft

Limegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm limesaft och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i limesaften till de har lösts upp helt. Tillsätt 1–2 droppar hushållsfärg så att saften får en riktigt fin ljusgrön färg. Låt svalna i ca 10 minuter, så att den fort­farande är flytande, men inte så varm.

Annons

Steg 6

Steg 6 – häll limeglén över moussen så att den fördelar sig jämnt, låt stå i kylen tills den stelnat
Betina Hastoft

Häll limegelén över moussen i en tunn stråle så att den fördelar sig jämnt. Sätt tillbaka tårtan i kylen tills gelén har stelnat (det tar ca 2 timmar). Lägg upp tårtan på ett fat och pynta med grön skogssyra och kexsmulor.

Foto: Betina Hastoft

Annons