Lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj
24 feb, 2023
AvLouisa Lorang
AvEva Boström
Lågtempad laxsida med glaze som serveras med potatispaj är utmärkt mat till många!
Annons
Lågtempad laxsida med tartarsås och potatispaj
Låt laxen gå långsamt i ugnen så blir den extra saftig.
8 portioner
Annons
Du behöver:
1 hel färsk laxsida, ca 1 ½ kg
4 msk salt
4 msk strösocker
2 tsk grovmald svartpeppar
Primörpaj:
1 paket smördeg
400 g kokt, kall potatis
3 salladslökar skurna i bitar
3 ägg
2 ½ dl grädde
1 tsk salt
2 krm peppar
3 dl riven lagrad ost
Tartarsås:
1 dl finhackad inlagd gurka
1 schalottenlök, finhackad
2 msk liten kapris
2 msk persilja, hackad
1 dl gräddfil
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
2 krm peppar
Glaze:
½ dl ketjap manis
2 tsk sambal oelek
1 msk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk limesaft
Till servering:
Citronklyftor
Rädisor
Grillad sparris
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Gnid in laxsidan i salt, socker och peppar. Lägg den i en plastpåse och grava i minst 1 timme.
- Rulla ut smördegen och klä en pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor och fördela i pajskalet. Strö över salladslöken. Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Häll det över potatisen och strö över riven ost. Grädda ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat.
- Sänk ugnsvärmen till 100°. Blanda såsen. Blanda glazen. Tänd grillen, olja in gallret. Låt grillen bli riktigt varm. Pensla laxen med hälften av glazen och lägg den på folieklädd plåt. Ställ in laxen i ugnen tills den får en innertemperatur på 56°, det tar ungefär 15-20 minuter. Ta ut, låt vila några minuter och pensla med resterande glaze. Servera med citron i klyftor, potatispaj garnerad med rädisor, sås samt ev grillad sparris.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
Annons