Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så lyckas du med sushi hemma

05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Så lyckas du med sushi hemma
Koka upp en rejäl sats sushiris och gör egen sushi i olika former och smaker. Här gör vi sushi i sex enkla steg. Häng med, det här blir kul!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Nigiri med lax och sesam samt makirullar med mango och gurka

Gör egen sushi steg för steg. Det enda redskapet du kanske behöver införskaffa är en bambumatta att rulla maki i.

Så lyckas du med sushi hemma – gör egna nigiri och makirullar

4 portioner

Annons

Du behöver:

6 dl (500 g) sushiris
8 dl vatten
8 msk risvinäger
2 msk strösocker
1 tsk salt

Vegetariska makirullar:

½ gurka
2 salladslökar
1 mango
2 ark torkad nori

Nigiri med lax:

1 tsk misopasta
½ msk kokande vatten
2 msk majonnäs
200 g färsk lax av sashimikvalitet (fråga i fiskdisken)
1 liten ask smörgåskrasse
2 msk svarta sesamfrön

Till servering:

Wasabi
Inlagd ingefära
Japansk soja

Steg 1

Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av i en sil. Koka riset i en kastrull under lock i ca 10 minuter. Blanda riset med vinäger, socker och salt, bred ut på ett fat och låt svalna i rumstemperatur.

Annons
Steg 1 – koka sushiriset. När det är klart blanda med vinäger, socker och salt och låt svalna.

Steg 2

Vegetariska makirullar: Skölj gurkan och skär i tunna stavar, ca 10 cm långa. Ansa salladslöken och skär i tunna strimlor. Skala mangon, avlägsna kärnan och skär mangon i tunna stavar.

Annons

Steg 3

Lägg bambumattan på en skärbräda och lägg ett ark nori med den blanka sidan nedåt mot mattan. Doppa fingrarna i en skål vatten och fördela ris i ett jämnt lager ovanpå norin. Låt kanten upptill och nedtill vara utan ris. Pressa ihop riset. Blöt den övre kanten med lite vatten på fingret. Fördela fyllningen över mitten, rulla ihop med hjälp av bambumattan och kläm ihop rullen lite lätt.

Steg 3 – Fördela ris i ett jämnt lager på noribladet och fördela fyllningen över mitten.

Steg 4

Låt rullen vila i mattan i 2 minuter, innan rullen skärs upp i 7–8 bitar. Gör likadant med nästa noriark, tills hälften av riset återstår.

Annons

Steg 5

Nigiri med lax: Doppa fingrarna i vatten och forma resterande ris till 12 ovala bitar. Blanda miso med kokande vatten och majonnäs i en skål.

Steg 5 – forma riset till 12 ovala bitar.

Steg 6

Skär lax i tunna strimlor tvärs över fibrerna. Bred lite miso över riset och toppa med lax. Garnera med krasse och sesam och servera nigiri och makirullar med wasabi, ingefära och soja.

Steg 6 – skär laxen i tunna strimlor och lägg på riskuddarna. Garnera med sesam och krasse.

Foto: Betina Hastoft

Annons