Så lyckas du med sushi hemma
Nigiri med lax och sesam samt makirullar med mango och gurka
Gör egen sushi steg för steg. Det enda redskapet du kanske behöver införskaffa är en bambumatta att rulla maki i.
4 portioner
Du behöver:
6 dl (500 g) sushiris
8 dl vatten
8 msk risvinäger
2 msk strösocker
1 tsk salt
Vegetariska makirullar:
½ gurka
2 salladslökar
1 mango
2 ark torkad nori
Nigiri med lax:
1 tsk misopasta
½ msk kokande vatten
2 msk majonnäs
200 g färsk lax av sashimikvalitet (fråga i fiskdisken)
1 liten ask smörgåskrasse
2 msk svarta sesamfrön
Till servering:
Wasabi
Inlagd ingefära
Japansk soja
Steg 1
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av i en sil. Koka riset i en kastrull under lock i ca 10 minuter. Blanda riset med vinäger, socker och salt, bred ut på ett fat och låt svalna i rumstemperatur.
Steg 2
Vegetariska makirullar: Skölj gurkan och skär i tunna stavar, ca 10 cm långa. Ansa salladslöken och skär i tunna strimlor. Skala mangon, avlägsna kärnan och skär mangon i tunna stavar.
Steg 3
Lägg bambumattan på en skärbräda och lägg ett ark nori med den blanka sidan nedåt mot mattan. Doppa fingrarna i en skål vatten och fördela ris i ett jämnt lager ovanpå norin. Låt kanten upptill och nedtill vara utan ris. Pressa ihop riset. Blöt den övre kanten med lite vatten på fingret. Fördela fyllningen över mitten, rulla ihop med hjälp av bambumattan och kläm ihop rullen lite lätt.
Steg 4
Låt rullen vila i mattan i 2 minuter, innan rullen skärs upp i 7–8 bitar. Gör likadant med nästa noriark, tills hälften av riset återstår.
Steg 5
Nigiri med lax: Doppa fingrarna i vatten och forma resterande ris till 12 ovala bitar. Blanda miso med kokande vatten och majonnäs i en skål.
Steg 6
Skär lax i tunna strimlor tvärs över fibrerna. Bred lite miso över riset och toppa med lax. Garnera med krasse och sesam och servera nigiri och makirullar med wasabi, ingefära och soja.
Foto: Betina Hastoft