Lamm i rödvin med parmesanpotatismos
12 apr, 2024
AvCatarina König
Mört lamm i rödvin med parmesanpotatis osar lyx men är ändå lätt att tillaga. Perfekt när du vill bjuda på något med det lilla extra!
Annons
Lamm i rödvin med parmesanpotatismos
Mört kött som faller isär med extra lyxigt potatismos. Mums!
Annons
4 portioner
Du behöver:
800–900 g lammlägg
Salt
Nymalen svartpeppar
Smör, att steka i
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
2 msk tomatpuré
5 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
5 dl rött vin
5 dl vatten
Salt, efter smak
Parmesanpotatismos:
800 g mjölig potatis
½–¾ dl riven parmesan
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
100 g smör
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Rivet citronskal
Riven parmesan
Färsk rosmarin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra lammläggen runt om. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn på lammläggen runt om hastigt så de får fin färg.
- Skär lök och vitlök grovt, och skär rotsellerin i mindre tärningar. Fräs lök, vitlök och rotselleri i en klick smör i en ugnsfast gryta.
- När löken är glansig, tillsätt tomatpuré och låt rostas med i grytan någon minut. Ha sedan i färsk timjan och rosmarin. Tillsätt vin och vatten och salt, låt koka upp.
- Lägg i lammläggen, lägg på locket och låt koka ca 15 minuten på plattan på medelhög värme. Sätt sedan in i ugnen ca 3 timmar tills köttet bara faller av benet. När köttet är klart – sila såsskyn och låt skyn koka ned till hälften i en ny kastrull.
- Parmesanpotatismos: skala och koka potatisen i saltat vatten. Smält samman, grädde, mjölk och smör i en kastrull. Håll varmt.
- Häll av potatisen och pressa genom en potatispress. Tillsätt riven parmesan och ha successivt i smör- och gräddmjölken och rör ihop till ett fint mos.
- Smaka av med salt och eventuellt malen svartpeppar.
- Servera det möra lammlägget till det fluffiga moset och toppa med den goda skysåsen. Dekorera med citronzest, riven parmesan och rosmarin.
Foto: Catarina König
Annons